Wielsbeke: “Wegen beklommen die ik niet mogelijk achtte”

Marlies neemt deel aan avontuurlijke trektochten. © grf
Redactie KW

De stemmen zijn geteld en de winnaars voor de Krak 2015 zijn uit de bus gevallen. De 26-jarige Marlies Adams uit de Waterstraat is dé Wielsbeekse Krak van 2015 geworden.

Ongeveer acht jaar geleden kreeg de toen 18-jarige Marlies te horen dat ze leukemie had. Na een leuke en vooral drukke zomer had de jonge dame alsmaar meer het gevoel constant moe te zijn en was het betreden van een trap voor haar als het lopen van een marathon. Niet veel later kreeg ze de diagnose van bloedkanker. “In de zomer van 2008 kreeg ik weer een slag van de molen en kreeg ik te horen dat ik een ruggenmergontsteking had opgelopen, vermoedelijk als gevolg van de behandeling tegen leukemie. Hierdoor werden mijn onderste ledematen aangetast en werd gezegd dat ik voor de rest van mijn leven met krukken zou moeten lopen.”

Iets geks

Sinds 2009 is Marlies volledig genezen van leukemie en gaat het stappen alsmaar beter, dat vooral met dank aan haar kinesisten. Na verloop van tijd had de enthousiaste twintiger de drang om eens iets geks te doen in haar leven en botste ze tijdens het surfen op internet op het U/Turn-project.

Dankzij de unieke avonturentocht met U/Turn kon Marlies alvast haar eigen grenzen verleggen en kon ze wegen beklimmen die ze eerst niet voor mogelijk achtte. Project U/Turn vzw, gebaseerd op het tv-programma Voorbij De Grens, organiseert avontuurlijke trektochten voor mensen met een beperking en heeft vooral tot doel om hen te helpen in hun acceptatie, revalidatie en integratie. Tien dagen lang, en dat meer bepaald van 20 tot 29 mei, trok Marlies Adams samen met een twintigtal andere lotgenoten naar het zonnige Tenerife voor een avonturentocht.

Blij dat de organisatie nog eens aandacht krijgt

Walvissen & kajakken

“Zeven dagen stond een echte trektocht op het programma, waarbij elke dag gestapt werd van de ene kampplaats naar de andere. Als beloning van deze fysiek zware inspanning werd ons achteraf twee dagen rust gegund en konden we walvissen spotten en kajakken tussen de kliffen.” Naast deze enorm zware tocht, werd er tijdens de reis ook back to basics gegaan en werd er onder andere overnacht in eigen opgezette tenten.

“Dankzij deze unieke ervaring heb ik mijn eigen grenzen kunnen verleggen en heb ik wegen beklommen die ik niet voor mogelijk achtte. Op mijn eigen manier heb ik bovendien kunnen laten zien dat ik ook kan trekken. En dat ondanks het feit dat ik niet goed kan stappen. Ik heb hier veel voldoening uit gehaald.

“De nominatie en verkiezing tot krak van de gemeente vindt Marlies alvast heel fijn. “Ik heb in feite niets bijgebracht aan de gemeente, maar vind het wel goed dat U/Turn hierdoor nog eens in de kijker staat. Met weinig middelen bezorgen zij mensen een onvergetelijke reis”, besluit Marlies.

VRAGENRONDJE

Toen Marlies Adams bekend maakte dat ze zou deelnemen aan het U/Turn project kreeg de kersverse Krak van Wielsbeke heel wat positieve reacties.

“Iedereen was heel enthousiast dat ik deze uitdaging wou aangaan, behalve dan een goede vriend van mij. Hij bedoelde het echter ook heel positief. Hij ziet mij niet als iemand met een fysieke beperking en vroeg zich af waarom ik op reis wil gaan met mensen met een fysieke beperking, terwijl ik in zijn ogen alleen een beetje trager stap. In feite is dat wel leuk om te horen dat niet iedereen zich focust op mijn ‘beperking’, maar daar doorheen kijkt.”

Ondertussen ga je al een tijdje naar het revalidatiecentrum?

“Dankzij Vincent en Manu van het revalidatiecentrum Callewaert-Wemel ben ik zo ver geraakt en heb ik de trektocht ook kunnen meemaken. Ze blijven keer op keer mijn grenzen verleggen en blijven me altijd prikkelen om telkens dat stapje verder te gaan.”

De Krak van Wielsbeke gaat twee keer per week naar de kiné en focust eenmaal op de staptechnieken en één keer op krachtversterkende oefeningen. Ter voorbereiding van het U/Turnproject richten de kinesisten ook gerichte oefeningen in op bijvoorbeeld uithouding.

“Die kleine oefeningen hebben mij alvast geholpen ter voorbereiding van deze lastige uitdaging. Het is mede dankzij hen dat ik sta waar ik nu al sta. Zij blijven het ook als een uitdaging zien en blijven mij stimuleren waardoor ik nog altijd vooruitgang maak.”

Hoe gaat het nu intussen met je?

“Het stappen blijft intussen vooruitgaan, al zie ik dat zelf niet altijd zo goed. Mensen die mij al een tijdje niet hebben gezien, zeggen mij meestal dat het stappen verbeterd is. Zelf voel ik wel dat de uithouding blijft verbeteren”, besluit Marlies. (EDW)

BIO

Privé

Marlies Adams (26) is dochter van Dorine Maes en Dirk Adams. Mathias is haar vier jaar oudere broer. Ze woont in de Waterstraat. Marlies is sinds oktober de trotse meter van Charlotte Adams, het kindje van haar broer.

Opleiding en Loopbaan

Marlies werkt op de afdeling boekhouding bij Vitalo Industries in Meulebeke. Ze studeerde af in de accountancy-fiscaliteit talen aan de Katho Kortrijk.

Vrije tijd

Ze is wekelijks terug te vinden in de spinning en gaat ook twee keer per week richting de kinesist. Daar volgt Marlies ook cardiotraining.

(Emmelie Duyvejonck)