Wielsbeekse kapster Isabelle kleurde haar haar niet uit solidariteit

Isabelle Delbaere van Salon Belle-Hair bij een van haar eerste klanten op 18 mei: met mondmasker uiteraard. © NVR
Redactie KW

Het coronavirus slaat op economisch vlak bijzonder hard toe. Ook de kappers moesten hun zaak tijdelijk sluiten. Op 18 mei konden de kapsalons opnieuw openen. De hardwerkende Isabelle Delbaere van Salon Belle-Hair op de Markt was bang voor het virus, maar opende haar zaak na het nemen van diverse voorzorgsmaatregelen.

Nog voor de overheid de kapsalons sloot, had Isabelle besloten haar rolluiken tijdelijk neer te laten. Ze had angst om klanten, gezinsleden of zichzelf te besmetten. “Ik wist niet goed wat er op ons af kwam, dus leek het me veiliger te sluiten. Enkele dagen later bleek dat ik gelijk had, want de overheid nam dat standpunt ook in.” De gezondheid van de mensen primeerde op het geld dat ze kon verdienen. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik grote verliezen zou lijden. Voor mij was het belangrijkste dat iedereen gezond bleef. Ik wou het niet op mijn geweten hebben dat mensen ziek zouden worden omdat ik mijn zaak openhield. In een kapsalon zit je namelijk dicht opeen.”

Geen stagiaire

Op 18 mei kreeg ze haar eerste klanten weer over de vloer. Tijdens de sluitingsperiode rustte ze haar zaak uit met de nodige voorzorgsmaatregelen. Mondmaskers en handgel spreken voor zich, maar ze investeerde nog in andere zaken ook. “Ik plaatste een plexischerm op de toonbank en kocht nieuwe schorten. Na een halve dag trek ik nu een andere schort aan. Vervolgens nam ik ook een stoel, de wachtstoel en de tijdschriften weg. Voorlopig neem ik nog geen stagiaire in dienst. Dat doe ik normaal wel, maar nu zouden er te veel mensen op een kleine ruimte zijn”, legt ze uit.

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik grote verliezen zou lijden

Tijdens de jongste twee maanden kon Isabelle rekenen op een tussenkomst van de overheid. “Zo verloor ik toch niet al mijn inkomsten. Daar ben ik blij om, want in veel andere landen krijg je dit niet”, schetst ze. Ze nam de tijd om even uit te rusten, maar toch was ze bezig met de toekomst. “Ik stippelde een socialemediaplan uit voor het komende jaar en friste mijn cursussen met alternatieve behandelingen op. Zo werk ik bijvoorbeeld met kruiden voor hoofdproblemen.”

Isabelle is blij dat ze op een veilige manier weer aan de slag kan. De eerste twee weken werkt ze nu uitzonderlijk ook op maandag. “Mijn kinderen zijn 22 en 18. Die kunnen voor zichzelf zorgen, dus ik heb het geluk dat ik me ten volle kan focussen op mijn zaak. Dat is bij sommige collega’s niet het geval.” Isabelles agenda voor de komende weken zit al goed vol, maar ze zal ook even tijd moeten nemen voor zichzelf. “Tijdens de sluitingsperiode was ik solidair met mijn klanten en kleurde ik mijn haar niet. Nu merk je pas hoe grijs ik echt ben”, lacht ze tot slot.

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.