Wielrenster met ziekte van Bechterew wil Miss Flandrienne worden

Marie Vandendriessche is een van de zes finalisten voor de titel van Miss Flandrienne. (foto MVD)
Redactie KW

Marie Vandendriessche is een van de zes finalistes voor de titel van Miss Flandrienne 2020. Het is geen klassieke missverkiezing, maar een wedstrijd waarbij tot 4 februari via mail gestemd kan worden voor de leukste, sportiefste en tofste Flandrienne. Sportieve praatvaar Marie, die nota bene aan de ziekte van Bechterew lijdt, ziet het alvast helemaal zitten.

Marie Vandendriessche uit de Vercruysse de Solartstraat is de 18-jarige dochter van Tom Vandendriessche en Katrien Rogé. Ze heeft nog een jongere broer Robbe en zus Hanne van 15 jaar, die een tweeling zijn. Marie volgt momenteel een opleiding medisch secretariaat aan Syntra West in Kortrijk. Ze is altijd heel sportief geweest. Ze deed aan paardrijden en agility en koerst nu als belofte voor Team Hoz uit Haasdonk.

Niet zo voor de hand liggend als je weet dat Marie lijdt aan de ziekte van Bechterew, een gewrichtsontsteking van de wervelkolom en het bekken. Mijn opa Marc en mijn vader hebben het ook. “Sporten is in die omstandigheden niet zo vanzelfsprekend”, start Marie haar verhaal. “Er zijn dagen dat het betrekkelijk goed gaat, maar er zijn ook periodes dat die opstoten heel vervelend en pijnlijk kunnen zijn. Er zijn wel ontstekingsremmers, maar die neem ik niet zo vaak. Het klinkt misschien wat vreemd, maar bewegen is het beste medicijn.”

Liefde voor dieren

“Ik heb eerst aan agility gedaan. Dat is sport waarbij honden zo snel en behendig mogelijk een hindernissenparcours afleggen, samen met hun baasje. Ik vond dat altijd heel leuk om doen met mijn Bordercollies. Agility is best vergelijkbaar met jumping in de paardensport. Ik heb een passie voor dieren in het algemeen en voor paarden en pony’s in het bijzonder. Ik heb zelf twee pony’s en prijs me gelukkig dat oma Bernadette altijd klaar staat om hen te voederen en te verzorgen…”

Wielrenster met ziekte van Bechterew wil Miss Flandrienne worden

“Ik ga heel geregeld langs bij mijn opa en oma, die wat verderop wonen in de Braamakkerstraat. Opa Marc is een verwoed duivenmelker. Hij heeft heel goede duiven en had jaren geleden een ‘asduif’, een echte kampioen. Ik ben vaak van de partij als de duiven moeten ‘vallen’, zoals dat in het vakjargon heet. Als opa op twee verschillende plaatsen moet inkorven, ga ik samen met oma naar de andere plaats. Ik heb alvast niet de minste schrik van die lieve, kirrende fladderaars… Het is bij opa en oma vaak de zoete inval van duivenliefhebbers.”

Wielrennen

“Hoe ik dan in de wielerwereld terecht ben gekomen? Mijn papa, die net als mijn broer aan mountainbike doet, is geabonneerd op het tijdschrift Wielrijder & Biker van de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB). Daarin zag ik enkele jaren geleden een advertentie van Miss Flandrienne. Ik was toen maar 16 jaar en kon niet deelnemen omdat ik nog niet de minimumleeftijd van 18 jaar had. Via mijn vriendin Melanie Vandeghinste, die ook model is, heb ik toen zelf ook een fotoshoot gedaan.”

“Door mijn klasgenote Britt Vandenbroucke – haar familie ademt echt wielrennen – ging ik regelmatig naar wedstrijden kijken. Ik leerde er mijn vriend Thibo Vandenheede kennen. Hij is zelf ook wielrenner. In plaats van alleen thuis te zitten toen hij aan het trainen was, heb ik beslist om zelf te beginnen fietsen. Ik ben nu een drietal jaar bezig en dit is mijn tweede seizoen dat ik in competitie kom. Ik ben laat begonnen en als ik weer eens een opstoot van Bechterew heb, is het telkens opnieuw opbouwen. Het is geen makkie om op te tornen tegen meisjes die al 10 jaar koersen. Als belofte rijden we meestal samen met de eliterensters. Dan weet je het wel… Ik doe mijn best. Meer kan ik niet doen.”

Miss Flandrienne

“De goesting om deel te nemen aan Miss Flandrienne bleef en ik heb me vorig jaar kandidaat gesteld voor de verkiezing. Eind augustus kreeg ik het bericht dat ik een van de zes finalisten was. Via een exclusieve en professionele fotoshoot werden we allemaal voorgesteld in het magazine van de VWB. Het is geen gewone missverkiezing, er is bijvoorbeeld geen defilé. Het uiterlijk is wel belangrijk, maar dat geldt evenzeer voor de uitstraling en het sociale aspect ervan. De kandidate met de meeste mailstemmen, haalt het. Ik heb nog een serieuze weg te gaan, want in een voorlopige ranking bekleedde ik pas de derde plaats. Ik reken dan ook nog op de steun en stem van heel wat mensen. Wie de nieuwe Miss Flandrienne wordt, wordt bekendgemaakt tijdens een slothappening op vrijdag 27 maart in Buggenhout.” (Rik Devos)

Marie Vandendriessche steunen, kan door tegen ten laatste dinsdag 4 februari een mailtje met als onderwerp ‘Miss Marie’ te sturen naar missflandrienne@vwb.be.