Wielerwereld en -fans nemen massaal afscheid van Daan Myngheer

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De Sint-Amanduskerk was veel te klein voor de uitvaart van profwielrenner Daan Myngheer (22). De Hoogledenaar overleed maandagavond 28 maart aan de gevolgen van een hartaanval.

De kleine Sint-Amanduskerk van Hooglede kon de massa vrienden, mensen uit de wielerwereld, fans, sympathisanten en familieleden niet slikken. Naar schatting ruim duizend mensen wilden een laatste groet brengen aan Daan Myngheer (22). De profrenner van Roubaix Métropole Européenne de Lille was erg geliefd in zijn gemeente en het peloton.

Aan de ingang van de kerk stond een groot spandoek met een dubbele beeltenis van de renner, bijgestaan door het opschrift ‘Daantje forever’. Ook het kruim van de wielerwereld was op post: oud-renner Nico Mattan, Zico Waeytens, Guillaume Van Keirsbulck, Tim Declercq, Yves Lampaert Patrick Lefevere en zelfs Christian Prudhomme, sterke man van de Société du Tour de France. Het internationaal wegcriterium in Corsica, waar Daan Myngheer onwel werd, valt immers onder dezelfde vlag.

Kampioenstruien

Het was Daans zus Fleur die de uitvaartplechtigheid opende. “Ik wil iedereen bedanken om hier aanwezig te zijn”, zei ze. “Dit doet deugd in deze donkere tijden voor onze familie. Daan, we hadden elkaar nog zoveel te vertellen, we wilden nog zoveel samen doen. Daar is nu veel te vroeg een einde aan gekomen. Zo onrechtvaardig.”

Wielerwereld en -fans nemen massaal afscheid van Daan Myngheer
© STEFAAN BEEL

Op de kist van Daan Myngheer werden de truien van zijn provinciale titel bij de beloften en Belgische en provinciale titel bij de junioren neergelegd, waarna zijn verloofde Emely Geldhof het woord nam. Met snikkende stem bracht ze een emotionele getuigenis. “We kennen elkaar nu ruim drie jaar, maar dat is veel te kort”, klonk het. “Weet je nog, die eerste koers in 2013 waar ik je kwam aanmoedigen? Je won meteen, ik zag een echte topcoureur aan het werk. En dat was je ook. Daan, je zal voor altijd in mijn hart zitten. Je hebt me altijd gesteund in wat ik deed en ik ben er zeker van dat je dat van hierboven ook zal doen.”

Verloofde Emely: “Je hebt me altijd gesteund en ik ben er zeker van dat je dat van hierboven ook zal doen”

De pastoor had het in zijn homilie over alle gebrek aan logica. “Het is niet logisch dat we nu al afscheid moeten nemen van een jong en talentvol iemand. Daan had prachtige vooruitzichten, stond op trouwen, kon een mooie carrière uitbouwen. Die wegen blijven nu jammer genoeg onbewandeld. Maar wij zullen over Daan blijven spreken, hij maakt deel uit van onze gemeenschap. Daan zal altijd bij ons blijven.”

Appelflap en twee cola’s

Twee van Daans ploegmakkers typeerden de renner als een joviale kerel. “We hadden altijd plezier met jou, maar je was tegelijk erg serieus met je vak bezig. Bij elke trainingstocht rond de Rodeberg stopten we aan dezelfde bakkerij en daar bestelde je iedere keer een appelflap en twee cola’s. ‘Een voor de dorst en een voor de goesting’, zei je dan. Zo zat je in elkaar: iemand die altijd voor een glimlach kon zorgen.”

Ook Thomas, de partner van Daans zus Fleur, nam afscheid van zijn schoonbroer. “Daan, makker, ik zal ervoor zorgen dat ons zoontje en jouw neefje Lucas (4) je nooit zal vergeten. En voor je zus zal ik goed zorgen.” Hij richtte ook nog enkele woorden tot Ivo Myngheer en Janique Vanpeteghem, de ouders van Daan. “Ik kan me zelfs niet voorstellen hoe pijnlijk het verdriet voor jullie moet zijn. Mocht ik kunnen, ik nam meteen een stukje van jullie over.”

Na de viering konden alle aanwezigen hun steun betuigen aan Daans familie en de renner nog een laatste keer groeten.

(Foto’s SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.