Wielertoeristen zorgen voor de veiligheid van de toprenners op Kortrijk Koerse

Foto Belga © British Geraint Thomas of Team Sky wearing the yellow jersey of overall leader celebrates after the last stage of the 105th edi
Axel Vandenheede

Vandaag, vrijdag is er heel wat mooi volk te bewonderen op Kortrijk Koerse: zo komt Tourwinnaar Geraint Thomas aan de start. Een team van vijf waakt voor en na het criterium over de toprenners. “We zijn wel wat gewend. Met Fabian Cancellara maakten we al hysterische toestanden mee.”

Duizenden wielerliefhebbers kunnen zich vandaag aan heel wat topwielrenners vergapen zoals Tourwinnaar Geraint Thomas uit Wales en de Nederlander Tom Dumoulin. De veiligheidsmensen van de organisatie weten nu al dat ze hun werk zullen hebben. Het gaat om een team van vijf mensen: Bert Dujardin, Bert De Gryse, Lukas Vandromme, Steven Rosselle en Karel Thurman.

“We hebben de afgelopen drie jaar ook al renners begeleid en konden zo al de nodige ervaring opdoen”, stelt Bert Dujardin (42). “Een cursus moesten we niet volgen, het is een kwestie van je verstand te gebruiken.”

Drummen

“We zijn alle vijf lid van wielertoeristenclub De Piongs in Kortrijk”, pikt Lukas (37) in. “Net als Kristof Vanfleteren. Toen hij voorzitter van Kortrijk Koerse werd, heeft hij ons gevraagd of we de taak van begeleider niet op ons wilden nemen. Voordien deden andere bestuursleden dat, maar die moeten ook nog andere zaken regelen.”

Die rol van begeleider valt niet te onderschatten, zo blijkt. Bert De Gryse (37): “We begeleiden elk een van de toprenners die aan de start komen. We moeten eerst naar hun hotel, hen dan begeleiden naar de inschrijvingen en later naar de start. Na de koers gaat het van het podium naar de viptent en het hotel.”

Bert De Gryse, Bert Dujardin en Lukas Vandromme staan samen met Steven Rosselle en Karel Thurman in voor de veiligheid van de renners.
Bert De Gryse, Bert Dujardin en Lukas Vandromme staan samen met Steven Rosselle en Karel Thurman in voor de veiligheid van de renners.© AXV

Lukas: “Als je een toprenner begeleidt, is het vaak voortdurend drummen. Veel mensen willen een handtekening of een selfie. Het is daarom goed als je vooraf vraagt aan de renner in hoeverre hij dat ziet zitten. Ze hebben er geen probleem mee om hun fans te ontmoeten, maar het moet natuurlijk wel vooruitgaan.”

De drie hebben nog nooit grote incidenten meegemaakt, al zagen ze wel al heel wat zaken waarbij ze zich vragen stellen. “Toen Fabian Cancellara hier in 2016 aan de start verscheen, kwamen heel wat vrouwen aan zijn poep… Op den duur werd hem dat echt te veel. Dat jaar hebben we trouwens enkele fans aan de startlijn moeten wegtrekken: ze wilden per se nog met de Zwitser op de foto, ook al was het de hoogste tijd voor de start.”

“Twee jaar geleden wou een hysterische vrouw Fabian Cancellara niet meer loslaten” – Bert De Gryse

“In die jaren dat we bezig zijn, heeft Cancellara toch wel het meest afgezien“, pikt Bert De Gryse in. “Een vrouw was op een bepaald zo hysterisch dat ze zijn arm niet meer wilde loslaten. Ik heb haar toen echt enkele meters verder moeten sleuren.”

Dit jaar kunnen dergelijke taferelen zich misschien ook voordoen: met Geraint Thomas en Tom Dumoulin wist de organisatie de top twee van de Tour te strikken. “Schrik hebben we niet”, zeggen ze eensgezind. “We weten ook nog niet wie welke renner zal begeleiden. Dat krijgen we pas de dag zelf te horen. De meeste renners hebben bovendien een verzorger mee die ook een oogje in het zeil houdt.”

Zeker is dat de vijf al heel wat speciale momenten meemaakten. Als ze het meest frappante moment moeten kiezen, komt Cancellara opnieuw ter sprake. Lukas: “Twee jaar geleden gingen we naar de start toen hij plots zei dat hij naar het toilet moest. Voor de grote boodschap. (lachje) Daar sta je dan. We zijn toen naar de C&A geweest en daar kon hij gelukkig naar het toilet.”

Kamernummer

Bert De Gryse: “Dat veel vrouwen Cancellara als een sekssymbool zagen, heb ik echt wel gemerkt. Op een bepaald moment vroeg iemand me zelfs wat zijn kamernummer in het Parkhotel was…”

Bert Dujardin: “Ik onthoud vooral de momenten voor de podiumceremonie begint. Dan kan je eens babbelen met de renners. Vorig jaar, bijvoorbeeld, won Olivier Naesen en dat is echt wel een toffe gast. In 2015 was Philippe Gilbert dan de eerste, voor Sep Vanmarcke. Gilbert kreeg toen een pintje en dat dronk hij ad fundum uit. Achteraf hebben ze ons ook allebei bedankt voor de goede zorgen.”

In cijfers

8

attracties op kindermaat waaronder een hindernissenparcours

170

cyclonadars die een beetje hellen en waarvan geen pootjes uitsteken

220

medewerkers langs en op het parcours en voor opzetten en afbraak

7.000

liter bier in voorraad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.