Wielertoeristen kiezen kortere afstand en vermijden Koppenberg door slechte weer

Redactie KW

In Brugge en Oudenaarde zijn zaterdagmorgen alle deelnemers aan de Ronde van Vlaanderen Cyclo gestart voor een rit van 239, 127 of 71 kilometer.

“Alle 16.000 tickets waren verkocht, maar door het slechte weer is er wat meer verval. Meer deelnemers hebben vandaag beslist om niet de langste afstand te rijden en kiezen ervoor om de Koppenberg te ontwijken”, zegt woordvoerder Chris Vannoppen van organisator Golazo.

Tijdens de Ronde van Vlaanderen Cyclo krijgen wielerliefhebbers de kans zichzelf te testen op het parcours van Vlaanderens Mooiste. Voor de afstand van 239 kilometer met start in Brugge waren 4.650 deelnemers ingeschreven, maar door het slechte weer koos een deel voor de 127 of 71 kilometer vanuit Oudenaarde.

“Ongeveer 400 tot 500 deelnemers hebben deze morgen geopteerd voor een kortere afstand”

“Ongeveer 400 tot 500 deelnemers hebben deze morgen geopteerd voor een kortere afstand. Een dikke 4.000 wielertoeristen is tussen 7 en 8 uur gestart met de langste afstand. Het is nog altijd aan het regenen, het is koud en er is veel wind. We zijn voorbereid op veel verkleumde deelnemers aan de finish”, zegt woordvoerder Chris Vannoppen.

Velen vermijden de Koppenberg

Voor het eerst had de organisatie een lus ingebouwd zodat de Koppenberg, waar veel deelnemers van de fiets moeten stappen, kon vermeden worden. “We zien dat veel van hen daar effectief gebruik van maken. Door het natte weer is het heel moeilijk om boven te raken met de fiets. De deelnemers waren vorig jaar ook beter getraind, omdat we een beter voorjaar hadden”, zegt Vannoppen.

De meeste prominenten beperken zich tot de afstand van 71 kilometer. Onder meer vicepremier Alexander De Croo, Waals minister-president Rudy Demotte en oud-renners Andrea Tafi en Ludo Dierckxsens hebben zich ingeschreven. Ook vicepremier Kris Peeters zou normaal gezien van de partij zijn, maar hij moest zaterdagmorgen afhaken door persoonlijke omstandigheden en zal ook zondag niet aanwezig zijn op de Ronde van Vlaanderen.

Uit meer dan 40 landen

De deelnemers komen uit meer dan veertig landen en de helft zijn buitenlanders. De Nederlanders (3.227), de Britten (2.047) en de Fransen (797) maken de top drie uit. Er zijn ook deelnemers uit verre of exotische bestemmingen als Australië, Japan, Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Venezuela.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.