‘Wielerterrorist’ rijdt vrouw aan en pleegt vluchtmisdrijf: “Pas politiereglement aan!”

Brigitte Marique, die aangereden werd door een fietser in de Steenstraat, en haar echtgenoot Jean-Pierre Van Goethem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sommige fietsers ontpoppen zich in fietsstad Brugge tot ware wielerterroristen. Dat ondervond Brigitte Marique (73) aan den lijve. Zij houdt een schouderbreuk over aan een fietser die haar in de Steenstraat pardoes op het voetpad aanreed en vluchtmisdrijf pleegde. Echtgenoot Jean-Pierre Van Goethem is kwaad. Hij eist een politiereglement dat fietsers verplicht om af te stappen op verkeersvrije momenten.

Het ongeval deed zich voor zaterdagnamiddag 10 augustus in de Steenstraat in Brugge: Brigitte Marique werd op het brede voetpad ter hoogte van de Sint-Salvatorskathedraal vijf meter meegesleurd door een snel slalommende fietser, die niet eens stopte en na het ongeval wegvluchtte.

Echtgenoot Jean-Pierre Van Goethem, een sales- en managementconsultant uit de James Wealestraat, vertelt wat er gebeurd is. “Wat voor ons een gezellige zaterdagnamiddag moest worden, is totaal anders uitgedraaid. De Steenstraat was verkeersvrij gemaakt. Mijn vrouw wandelde richting Markt op het voetpad en kon de fietser niet zien aankomen. Ze is zwaar op haar schouder gevallen en kon niet bewegen van de pijn. Het had nog erger kunnen zijn, als ze op haar hoofd gevallen was.”

Politie?

“Ikzelf heb het ongeval niet gezien, want ik was mijn auto gaan parkeren”, vertelt Jean-Pierre. “Maar de omstanders en een gemeenschapswacht waren formeel: de fietser reed veel te snel en slalomde. Een van de omstanders heeft de hulpdiensten verwittigd, de ambulance heeft mijn vrouw naar de spoedgevallendienst van het AZ Sint-Lucas gebracht. De aanrijder is vertrokken voor de komst van de ambulance, de gemeenschapswachter heeft hem niet kunnen tegenhouden. De politie is niet ter plaatse geweest om vaststellingen te doen. Het is vreemd dat die gemeenschapswacht de politie niet verwittigd heeft. Ik heb dat dan maar gedaan vanuit het ziekenhuis, waar een politieteam mijn vrouw verhoord heeft. Die verklaring verliep nogal gebrekkig, want Brigitte was toen al wat verdoofd door de pijnstillers. De vriendelijke en begripvolle politie-inspecteurs hebben ons wel beloofd dat ze de camerabeelden zouden controleren. Ik hoop dat de dader snel kan geïdentificeerd worden.”

In autoluwe straten moeten fietsers altijd voorrang geven aan voetgangers

“Weet je dat de dokters mijn vrouw zaterdag naar huis gestuurd hebben? Met het verzoek om donderdag terug te keren. Want er was geen orthopedist ter beschikking tijdens het weekend! Brigitte kreeg enkel wat pijnstillers en een verband om de schouder! Schandalig”, aldus onze gesprekspartner, wiens woede vier dagen na de feiten nog altijd niet gekoeld is.

Maatregelen

Jean-Pierre Van Goethem stuurde een e-mail naar burgemeester Dirk De Fauw, met de vraag om gepaste maatregelen te nemen. “Als een straat in Brugge tijdelijk verkeersvrij is, moeten de fietsers verplicht afstappen. Het politiereglement zou in die zin moeten aangepast worden. Nu is de situatie veel te gevaarlijk, er zullen nog ongevallen gebeuren, zolang fietsers snel blijven slalommen tussen de voetgangers.”

Inmiddels heeft burgemeester Dirk De fauw de e-mail van Jean-Pierre Van Goethem al beantwoord. Hij betreurt wat er gebeurd is en wenst Brigitte Marique een spoedig herstel toe. Maar de belofte dat de politie meer zal controleren en verbaliseren, bevredigt Jean-Pierre Van Goethem niet. “De politie kan niet overal zijn, ze waren niet eens in de Steenstraat zaterdag. Zal de burgemeester in de binnenstad flitspalen voor fietsers installeren? Zelfs de gemeenschapswachten hebben de aanrijdende wielerterrorist niet eens tegengehouden, zodat die vluchtmisdrijf kon plegen…”

Voorrang

Dirk De fauw is evenwel niet van plan om het Brugs politiereglement volledig overhoop te gooien, omdat enkele fietsers zich roekeloos gedragen. “Dan zou je bijvoorbeeld het fietsen moeten verbieden op de Burg, in de Blinde Ezelstraat en de Breidelstraat. Zo torn je aan het imago van Brugge fietsstad, terwijl het juist de bedoeling is dat meer fietsers en minder auto’s de binnenstad doorkruisen. Maar in autoluwe straten moeten fietsers altijd voorrang geven aan voetgangers, de zwakste weggebruikers. Jammer dat de gemeenschapswachten de aanrijdende fietser niet tegengehouden hebben, in afwachting van de komst van de politie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier