Wielergekte slaat toe in Ieper

© TP
Redactie KW

De eerste Italiaanse wielerwedstrijd worden geannuleerd door het coronavirus, maar in Ieper gaat men nog uit van een spetterende eerste start van Gent-Wevelgem. De stijgende koerskoorts is al duidelijk te zien in de binnenstad.

Groene fietsen, vlaggen en wielerkampioenen en koerstruitjes aan gevels: de eerste tekenen van de wielergekte duiken op in binnenstad naar aanleiding van de Ieperse start van voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem op 29 maart. “De technische dienst maakte de groene fietsen uit recycleerbaar materiaal”, vertelt schepen van Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper). “Er worden vlaggen gehangen ter hoogte van rotondes en winkelstraten met het opschrift ‘Ieper verwelkomt Gent-Wevelgem’. We lanceren binnenkort een label rond fietstoerisme, waarbij we de link leggen met Gent-Wevelgem. Voor onze stad is de start van deze wielerwedstrijd een absolute topper.”

Wielergekte slaat toe in Ieper
© TP

De stad vroeg handelaars om de wielergekte mee aan te wakkeren en dat wordt nu geleidelijk zichtbaar. Chris Bevernage liet grote banners van de Ieperse fietsenzaak Minne Sport ophangen aan de voorgevel van zijn horecazaak Dépot. “Het zijn foto’s van mannelijke en vrouwelijke wielerkampioenen”, vertelt Chris. “De banners vallen op, want ze zijn 3 meter hoog en het zijn er 6 naast elkaar. Straks verschijnen er gelijkaardige banners bij mijn andere horecazaak Les Halles aan de Grote Markt. Op de dag van de koers is ook de binnenkant van de zaken aangekleed in het thema van koers. Via deze wielerprimeur komt Ieper ook eens buiten de oorlogsherdenking in beeld. Hopelijk kunnen we dit verder uitbouwen.”

Mieke Merlevede, zaakvoerster van winkel Chez Marie aan de Neermarkt, zamelt wielertruitjes in om haar gevel te bekleden. “We hebben er al een veertigtal, maar we hebben nog veel plaats op onze grote gevel. Ik wil er zoveel mogelijk en bezorg ze terug, indien nodig. Daarom deze oproep naar truitjes van profs en toeristen. De start van Gent-Wevelgem is een uitgelezen kans om Ieper in de kijker te zetten.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier