Wielerclub Oekene begint enthousiast aan jubileumseizoen

Wielerclub Oekene kon uitpakken met nieuwe outfits. © Stefaan Beel
Redactie KW

Samen met het openingsweekend van de koers op Belgische bodem start Wielerclub Oekene vzw aan haar 50ste seizoen. Daarom was er op zondag 1 maart, na de eerste fietstocht van 2020, een receptie waar onder andere de nieuwe fietskledij werd geshowd.

Naar aanleiding van deze sportieve hoogdag hadden we een gesprek met voorzitter Marcel Trybou, secretaris William Cools, Frans Trybou en stichtend lid in 1971, Willy Verhulst. “Momenteel hebben we een 100 tal leden zowel mountainbikers als wielertoeristen, waaronder twaalf vrouwen, verdeeld in drie categorieën”, vertelt de secretaris. Bij de wielertoeristen hebben is een A-, B- en een C-ploeg, die telkens op zondagvoormiddag fietsen en aan clublokaal café De Platte Tube vertrekken.

“De A-ploeg is het sportiefst en rijdt ongeveer 100 km aan een gemiddelde van 30 km per uur. De B-ploeg of de toeristen en de C-ploeg of de rustige trappers rijdens steeds minder kilometers en telkens aan een lager gemiddelde. Het parcours en het tempo worden door de uitstapleiders uitgestippeld en geleid. Er is ook een mountainbikegroep van een 20-tal leden, die meestal op zaterdag of op zondagvoormiddag uitrukken.”

Vriendschap motiveert

“Bij start in 1971 waren we De Wandelvrienden, daarna werd het wtc Kronetrappers en na de fusie met de mountainbikers in 2017 zijn we Wielerclub Oekene vzw. We hebben het statuut van vzw sinds 2010”, pikt voorzitter Marcel Trybou in. Het wielerseizoen loopt van de eerste zondag van maart tot de laatste zondag van september. De mountainbikers zijn het hele jaar door actief.

“Naast onze ritten op zondag organiseren we ook een aantal randactiviteiten zoals onze barbecue op de laatste zondag van juni, een kampioenenviering in oktober, een jaarlijkse benefietkaarting, een daguitstap, een veldtoer- en cyclotoertocht voor het brede publiek. Kortom, we zijn goed ingeburgerd in het Oekense dorpsleven”, klinkt het. “Doorheen de jaren zijn we een echte vriendenclub geworden. Naast het sportieve is de vriendschap een grote motivatie om er elke week een geslaagde fietstocht van te maken. We houden dan ook vast aan onze leuze: ‘Samen uit, samen thuis’.”

Fietsen in Wenen

De wielerclub is aangesloten bij Cycling Vlaanderen en is als vrijwilligersgroep actief betrokken bij de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste, waar de leden instaan voor uitpijlen van een van de cycloroutes en twee veldtoertochten. Ze helpen ook mee bij de bevoorrading.

“De dappersten onder ons hebben de afgelopen jaren al enkele meerdaagse fietstochten ondernomen”, vervolgt Frans Trybou, broer van de voorzitter en lid sinds 1974. Het ging alle windrichtingen uit: Lourdes, Rome, de Mont Ventoux, de Mont Saint-Michel, Friesland, Duitsland, Santiago de Compostella, zelfs de Noordkaap. Deze zomer staat een meerdaagse fietstocht naar Wenen gepland.

Info: www.wielercluboekene.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier