Wielerboek van Torhoutenaar Frans Kimpe met ruim 800 foto’s

Frans Kimpe met zijn unieke en lijvige boek over de geschiedenis van WSC Torhout.©Johan Sabbe
Frans Kimpe met zijn unieke en lijvige boek over de geschiedenis van WSC Torhout.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op 1 maart verschijnt een uniek boek van de hand van Torhoutenaar Frans Kimpe over de geschiedenis van de roemrijke wielerclub WSC Torhout. Wat direct opvalt, zijn de vele exclusieve foto’s in het boek, in totaal meer dan 800 stuks. Een hebbeding voor wie de wielersport een warm hart toedraagt.

Frans (72) heeft eerst op de wijk Don Bosco gewoond en daarna ettelijke jaren in de Eugeen Van Oyestraat, maar nu heeft hij zijn stek in een gelijkvloers appartement op de hoek van de Kortemarkstraat met de Rijselstraat.

Als muziekliefhebber staat zijn authentieke jukebox uit 1974 prominent in de woonkamer. De vele kasten met uitpuilende mappen vol foto’s en krantenknipsels verraden zijn tweede passie: het wielrennen. Zijn prachtige verzameling overspant een periode van minstens 80 jaar en bevat ook videofilms en dvd’s van tv-reportages over de belangrijkste wielerwedstrijden uit het verleden.

Toprenners zoals Maertens en Pollentier in de rangen

Wieler- en supportersclub WSC Torhout heeft bestaan van 1942 tot en met 1998. Met van begin tot einde wijlen Gerard Demarest als rode draad. De vroegere politieagent, die in september 2010 gestorven is, is het grootste deel van die periode secretaris van de wielervereniging geweest en heeft er enorm veel voor betekend. Hij schreef in zijn stijlvolle handschrift het verslag van de oprichtingsvergadering van 29 april 1942, dat Frans in zijn boek heeft laten afdrukken. En hij maakte de glorietijd van de club mee met in de rangen toprenners zoals Freddy Maertens en Michel Pollentier.

Ook Frans heeft een WSC Torhout-verleden: in 1975 trad hij toe tot het bestuur en hij bleef in de club actief tot en met 1991, toen de neergang zich al aan het aftekenen was. Geregeld trok hij als verzorger mee naar wielerronden. Zo begon hij zelf foto’s te nemen en kreeg er veel cadeau via zijn goede (pers)contacten in het wereldje. De basis voor zijn wielerverzameling én voor het huidige boek was meteen gelegd.

Dat boek heet WSC Torhout in woord en beeld 1942-1998 . Woorden genoeg in de publicatie, maar het zijn toch vooral de beelden die alles zo aantrekkelijk maken: ruim 800 foto’s! “Ik heb anderhalf jaar aan mijn boek gewerkt”, vertelt Frans, die al vele jaren bijna dagelijks oude wielerfoto’s voor zijn vrienden op Facebook post. “Als gevolg van corona had ik nog meer tijd dan anders om eraan te werken, want ik kon toch nergens heen. Ik heb de geschiedenis van de club opgedeeld per jaar. Het is dus een chronologisch boek. Met zomaar eventjes 370 bladzijden.”

Foto van huldiging Karel Van Wijnendaele

“Foto’s verzamelen, is één ding, maar een boek maken toch nog iets anders”, glimlacht hij. “Mijn dochter Evy heeft me bij de opstart geholpen en daarna heeft Dylan Casteleyn uit Ichtegem, die twee boeken op zijn naam heeft, me de geheimen van de tekstverwerking met Word aangeleerd. Ik ben hem daar dankbaar voor. Nadien heeft Willy Vanwalleghem alles op fouten nagelezen.”

Het boek is op 200 exemplaren gedrukt bij Coussement in Lichtervelde en kost 35 euro. De ene unieke foto na de andere siert de pagina’s. Zoals over de plechtigheid in 1952, toen de 70-jarige Karel Steyaert, alias Karel Van Wijnendaele, ereburger van Torhout werd en het nog bestaande bas-reliëf met zijn afbeelding op de Burg feestelijk onthuld werd.

Het boek kan vanaf 1 maart van maandag tot en met zaterdag van 13 tot 19 uur bij Frans Kimpe in de Kortemarkstraat 2/3 gekocht worden (35 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier