Wieken van Wervikse Briekenmolen worden in het voorjaar hersteld

De Vlaamse Overheid kende een premie goed voor het restaureren van de wieken van de Briekenmolen naast het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat. Een paar jaar geleden kwam de brandweer omwille van de veiligheid de molenwieken ontmantelen. Het hout was rot.

De wieken van de Briekenmolen bevinden zijn in slechte staat. © MV

“De werken zullen worden uitgevoerd door de firma Molenbouw Wieme uit Machelen”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (SP.A). “De uitvoering is begin volgend jaar voorzien. Er is ook een tweede dossier voor herstellings- en schilderwerken. Daarvoor is de aanbestedingsprocedure lopende en is bij Onroerend Erfgoed een dossier voor subsidie ingediend.” De restauratiewerken aan de wieken kosten 47.601,40 euro. De premie bedraagt 20.000 euro. De herstellings- en schilderwerken zijn nog niet toegewezen aan een aannemer.

Twee molens

De Briekenmolen werd rond het jaar 1800 gebouwd en door de stad gekocht in 1979. De Tabaksstad heeft twee molens, want in de Kruisekestraat is er op het druk kruispunt met de Oude Mesenweg ook de houten Kruisekemolen. Ook voor deze molen is bij Onroerend Erfgoed een dossier voor subsidie ingediend.

De Kruisekemolen dateert uit de 18de eeuw. De molen was lange tijd eigendom van de familie Claeys, maar werd in 1980 gekocht door de stad. Vijf jaar later begonnen de restauratiewerken. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.