Wieken van de Goethalsmolen in Wakken wenken op Vlaamse Molendag

© Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De lente is al een tijdje in het land en dus laten heel wat historische molens opnieuw de wieken wenken. De Goethalsmolen zet zijn seizoen in tijdens de Vlaamse Molendag op zondag 29 april. Het grote publiek is welkom om de molen te bezichtigen en er uitleg te krijgen van de vier meester-molenaars en twee stagiairs in opleiding.

De Goethalsmolen is een van de talrijke exemplaren die de deuren opent. De molen werd in 1787 gebouwd als stenen grondzeiler, maar in 1834 werd die verhoogd tot stellingmolen. In 1922 raakte de molen al in het bezit van de familie Goethals. Op vandaag is Hubert Goethals de grote bezieler van de molen. Zijn passie voor het familieverleden leidde er toe dat hij de graan- en oliemolen in 2012 helemaal in zijn oude glorie herstelde en opnieuw maalvaardig maakte. “Ik hou er van om deze oude tradities levendig te houden”, vertelt Hubert (81). “Op het gelijkvloers pletten we lijnzaad met kollergang (kantstenen, red.) en op de zolder malen we tarwe met een massieve natuursteen.”

Roeping

Zijn hobby beoefent Hubert niet alleen, want in 2015 studeerden zijn zoon Christ (55) en kleindochter Ann-Sophie (24) af als meester-molenaar, waardoor de expertise van het stukje erfgoed nu al drie generaties overspant. “Veel keuze hadden ze niet, want ik heb beiden die cursus als nieuwjaarsgeschenk gegeven”, lacht Hubert. Ook cultuurraadvoorzitter Ludwig Vankeirsbilck volgde al dezelfde opleiding en momenteel zijn ook Jozef Bekaert uit Sint-Baafs-Vijve en Wakkenaar Filip Vansteenbrugghe ze aan het volgen”, glundert hij. “Samen staan we in voor het reilen en zeilen in en aan de molen.”

“Ik gaf een cursus molenaar als geschenk met Nieuwjaar” – Hubert Goethals

Dat het vak als molenaar een roeping is, beaamt Christ. “Het is geen sinecure om met alles te leren werken”, vertelt hij. “Er is eerst een intensieve theoriecursus en daarna volgen er honderd uur praktijklessen in verschillende types molens. De cursus zelf loopt over twee jaar via de vzw Molenforum Vlaanderen. Het is ook enorm variërend, van het leren bedienen van de wieken tot het pletten van lijnzaad en het leren omgaan met de natuurelementen. Want dat er wat wind staat is natuurlijk een vereiste en dat bepaalt mee wanneer we de molen laten draaien.”

Stagiairs Filip Vansteenbrugghe en Jozef Bekaert en meester-molenaars Ludwig Vankeirsbilck, Ann-Sophie, Christ en Hubert Goethals bij de Goethalsmolen.
Stagiairs Filip Vansteenbrugghe en Jozef Bekaert en meester-molenaars Ludwig Vankeirsbilck, Ann-Sophie, Christ en Hubert Goethals bij de Goethalsmolen.© Foto vadu

Ook kleindochter Ann-Sophie is gebeten door de molenmicrobe. “Ik ben vooral geïnteresseerd in de hele historiek achter deze molen en de geschiedenis achter molens in het algemeen”, vertelt ze. “Dat is nog mijn grootste drijfveer: dat die oude technieken van weleer in ere hersteld worden en aan de nieuwe generaties doorgegeven.”

Dat de molenaars – onder wie dus twee stagiairs – met zes zijn is geen overbodige luxe. “Het vergt nu eenmaal wat mankracht om een molen operationeel te houden”, vindt Ludwig. “Zeker tijdens bezoeken. Zelf sta ik beneden in voor presentaties, terwijl iemand anders boven een rondleiding geeft. Dat gebeurt in groepen van maximum 15 mensen omdat de ruimtes beperkt zijn. Daarnaast is het ook handig om iemand een oogje in het zeil te laten houden, zodat de veiligheid van de mensen niet in het gedrang komt.”

Demonstraties

De molen zelf is nu zondag 29 april van 10 tot 18 uur tijdens de Vlaamse Molendag open voor het grote publiek. “Het is onze eerste echte werkdag van dat seizoen“, aldus Christ. “We hebben uiteraard al wat proefgedraaid, maar het is altijd leuker om mensen te ontvangen. We geven die dag demonstraties en bezoekers krijgen ook wat toelichting over de historiek. Ook met Wakken Kermis, de eerste zondag na Pinksteren, en de eerste zondag van september openen we de deuren, net als tijdens speciale evenementen zoals Open Monumentendag.”

Workshops

Bezoeken kan op die speciale dagen gratis, voor groepen die op afspraak langskomen vragen we een kleine bijdrage”, aldus Ludwig. “Zo dromen we ervan om hier een bakoven te zetten en workshops te geven.

Wie zelf molenaar wil worden, kan dat overigens. “In oktober start de volgende molenaarscursus en die loopt tot april 2019″, weet Christ. Het gaat om tien theoretische lessen om de twee weken, inclusief molenbezoeken. De praktijkstage mag je volgen op werkende molens in jouw buurt. Er is ook mogelijkheid molengids te worden en dan volg je enkel de theorielessen.”

De molenaars zijn bereikbaar via goethalsmolen@gmail.com of de FB-pagina Goethalsmolen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier