Wie wordt de nieuwe belleman van Kortrijk? “Een belleman is de ziel van de stad”

© Foto BWB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds Peter Caesens (57) op tragische wijze om het leven kwam bij een zware woningbrand begin maart, zit Kortrijk zonder belleman. Iets dat geen enkel stad die naam waardig zich volgens hem kan permitteren. Dus gaat Stad Kortrijk voor het eerst sinds 1994 op zoek naar een nieuwe belleman.

Begin maart kwam Peter Caesens om het leven tijdens een woningbrand. Peter was niet enkel een trouwe bibliotheekmedewerker, hij was ook al bijna 20 jaar de Kortrijkse belleman. De eerste in zijn soort sinds de middeleeuwen.

“Een taak die hij steeds met passie heeft volbracht”, vertelt zijn broer Maarten Caesens. “Hij is begonnen als belleman in Rollegem. Hij vond het heel belangrijk dat hij mensen kon informeren, steeds met een kwinkslag. Zijn dag was goed als hij zijn kostuum mocht aan doen. Ik hoop dan ook dat een spontaan iemand zijn taak zal oever nemen.” In samenspraak met de familie van Peter wordt de verkiezing voor een nieuwe belleman nu dus opgestart.

Vlot van taal en flexibel

De nieuwe stadsomroeper zal verkozen worden tijdens de Rollie’s Rollofeesten in Rollegem begin september. Wie zijn kans wil wagen moet voor 15 juli een filmpje bezorgen aan Stad Kortrijk. Zij voorzien de bel (een gloednieuwe want de oude raakte beschadigd in de brand red.) en het uniform.

“Een goede belleman is gemotiveerd om de spreekbuis van de stad te zijn voor een groot publiek”, aldus Bernard Pauwels. “Hij of zij moet bereid zijn om als omroeper op te treden op evenementen en manifestaties en moet vlot van taal en flexibel zijn. Ook een stevige portie improvisatietalent is een must. Net zoals op de ene of andere manier sterk verbonden zijn met Kortrijk of de deelgemeenten.”

Peter kwam om bij een zware brand aan het Volksplein.
Peter kwam om bij een zware brand aan het Volksplein.© AN

Kandidaten kunnen zich tot 15 juli aanmelden. Bij je kandidatuur stel je jezelf schriftelijk voor en motiveer je waarom jij de ideale belleman zou zijn. Daarnaast illustreert je ook je spraakvaardigheid in een filmpje. Bij de kandidatuur mogen de kandidaten zelf al een voorstel of suggestie indienen voor hun uniform.

Proeven

Tijdens Rollie’s Rollofeesten, die onder voorbehoud van verlenging van de coronamaatregelen plaatsvinden begin september, zullen de geselecteerde kandidaten het tegen elkaar opnemen in verschillende proeven. Die proeven zullen worden beoordeeld door een vijfkoppige jury. Maarten Caesens, de broer van Peter, zetelt in de jury samen met Lieven Maertens (voorzitter van de cultuurraad), Gilbert Demaringo (Orde van de Bellemannen), Edwig De Mey (voormalig belleman) en Vanessa Malisse (organisatie Rollofeesten).

Concreet zal het gaan over drie of vier opdrachten op zaterdag 5 september. “Die zullen gebaseerd zijn op verslagen van 1994, de laatste keer dat er een belleman verkozen werd”, klinkt het. “De kandidaten zullen onder andere een korte roep moeten improviseren waarin ze het programma van de feesten aankondigen.” De winnaar wordt dezelfde dag nog officieel benoemd tot belleman.

De persoon die uiteindelijk als belleman zal worden aangesteld, krijgt deze benoeming voor onbepaalde duur en heeft vervolgens het alleenrecht om als belleman op te treden op grondgebied Kortrijk. Alle meerderjarige personen die wonen in Kortrijk of een sterke band hebben met Kortrijk kunnen hun kandidatuur indienen. Voor het geld moet je het niet doen. Al ontvangt de belleman wel steeds een attentie van de organisatoren van het evenement waar hij omroept.

“Peter was een uitzonderlijke belleman die enorm veel betekent heeft voor onze stad”, voegt schepen van Cultuur Axel Ronse nog toe. “Een belleman is niet zo maar een omroeper. Hij is de ziel van je stad. Het zal moeilijk zijn om iemand van zijn kaliber te vinden om hem op te volgen.”

(Annelies Nollet)

Wil jij je kans wagen? Stuur dan voor 15 juli een filmpje waarin jij je talenten etaleert naar bernard.pauwels@Kortrijk.be. De volledige procedure kan je nalezen op https://www.kortrijk.be/nieuws/verkiezing-nieuwe-belleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier