Wie wil zijn tanden zetten in een ‘Big Tommelein’?

De ‘Big Tommelein’ bestaat uit een luchtig broodje, een lap rundsvlees, een plak Ensorkaas, groenten en zoetzure chili.© Jeffrey Roos
De ‘Big Tommelein’ bestaat uit een luchtig broodje, een lap rundsvlees, een plak Ensorkaas, groenten en zoetzure chili.© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ook al eens je tanden willen zetten in Bart Tommelein? Dan is het komend weekend het moment. Peter Moyaert (57) en Lieve Debruyne (57) van restaurant Mange-Tout op de Visserskaai lanceren een opmerkelijk menu dat enkel tijdens het WK veldrijden komend weekend te bestellen is. Ze pakken uit met de Lange Nelle-braadworst, maar nog meer in het oog springt de Big Tommelein, een luchtige pistolet met rundsvlees en Ensorkaas. Doorspoelen kan je met een blonde Flandrien.

Tijdens het weekend waarop de top van het veldrijden zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Oostende strijdt om de wereldtitel, lanceert het horecakoppel een opmerkelijk menu.. Geen toeval, want Peter kreeg de liefde voor het wielrennen met de paplepel ingegeven. “Ik kreeg de microbe door van mijn eigen grootvader”, vertelt Peter. “Hij was ten tijde van Eddy Merckx een grote fan. Bij mij begon het met het vullen van mijn plakboeken met Panini-stickers. De klassiekers spreken mij het meeste aan, maar ik volg ook de grote rondes.”

Lange Nelle

Veldrijden sprak Peter als kind iets minder aan, maar later kwam daar verandering in. “Toen we in Middelkerke woonden was onze buurman Ivan Messelis. Hij won 27 wedstrijden, waaronder vier nationale titels. Vooral in de jaren tachtig was de man op zijn best. Sindsdien volg ik ook het veldrijden. Nu het wereldkampioenschap naar Oostende komt, moesten we daar iets mee doen, vond ik.”

(lees verder onder de foto)

Peter Moyaert en Lieve Debruyne van restaurant Mange-Tout kijken toe hoe Bart Tommelein een hap neemt van de ‘Big Tommelein’.© Jeffrey Roos
Peter Moyaert en Lieve Debruyne van restaurant Mange-Tout kijken toe hoe Bart Tommelein een hap neemt van de ‘Big Tommelein’.© Jeffrey Roos

“Vanuit ons restaurant op de Visserskaai hebben we een prachtig zich op Lange Nelle. Daarom hebben we voor een lekkere braadworst gezorgd, genoemd naar onze vuurtoren. Daarnaast is er de Big Tommelein. We weten dat de burgemeester een fan is van het wielrennen en ook zelf regelmatig op de fiets zit. Daarom leek het ons toepasselijk om een broodje naar hem te noemen”, lacht Peter.

Mijn kinderen kunnen er smakelijk om lachen, net als mijn nichtjes en neefjes – Bart Tommelein

De Big Tommelein bestaat uit een luchtig broodje, een heerlijke lap rundsvlees, een plak Ensorkaas, groenten en zoetzure chili. De smaken kloppen en de burger is heerlijk, vindt ook de burgemeester. “Natuurlijk is het plezant als er een burger naar je vernoemd wordt”, zegt Tommelein. “Ik ben iemand die zelf al eens graag een burger eet. Toen ik hoorde dat een hamburger mijn familienaam kreeg, vertelde ik mijn kinderen meteen het nieuws. Ze vonden het, net als ik, schitterend en konden er smakelijk om lachen, net als mijn nichtjes en neefjes.”

Bourgondiër

“De naam is ook erg toepasselijk. Was ik nu een smal ventje, dan zou de naam misschien iets minder geschikt zijn. Maar die Big past wel bij mij, ik ben een grote jongen en dat hoort bij het beeld dat men van me heeft. Ik geniet van het leven, op dat vlak ben ik een echte Bourgondiër, hoewel ik verwoede pogingen aan het doen ben om dat gewicht onder controle te krijgen. Ik ben momenteel de coronakilo’s aan het weg werken. Maar voor deze gelegenheid zeur ik met plezier”, lacht Tommelein, terwijl hij zijn tanden in de burger zet.

Bestellen kan op het nummer 059 50 07 14. Voor 27 euro kan je je tanden zetten in een Lange Nelle en een Big Tommelein. Wie voor twee personen bestelt, krijgt twee Lange Nelle’s en twee Big Tommeleins en zes flesjes blonde Flandrien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.