Wie wil zijn of haar passie delen met een nieuwkomer?

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Picnik, ofwel het Project InterCulturele Netwerking van de stad heeft nood aan vrijwilligers. Bedoeling is dat Kortrijkzanen hun passie delen met nieuwkomers in de stad. De eerste houdt er een nieuwe vriend aan over, de tweede krijgt de kans om zijn of haar Nederlands te oefenen en zich te integreren.

Deelnemen gebeurt op dit moment nog op vrijwillige basis, maar wordt binnenkort verplicht. “Hoe meer Kortrijkse inwoners, verenigingen en clubs zich aanmelden, hoe gemakkelijker wij nieuwkomers kunnen koppelen aan iets of iemand die hen écht ligt”, aldus projectverantwoordelijke Catherine Dupont (58).

Proefproject

Mensen die van buiten de Europese Unie komen en zich in Kortrijk willen vestigen, zogenaamde inburgeraars, kunnen dat niet zomaar doen. Ze zijn immers verplicht om een inburgeringscursus te volgen. “Die bestond tot voor kort uit drie onderdelen”, legt Catherine uit.

“Het volgen van lessen Nederlands, een cursus maatschappelijke oriëntatie waarin de nieuwkomers uitgelegd krijgen welke gewoontes wij hebben in Vlaanderen en een deel trajectbegeleiding. Tijdens die begeleiding wordt uitgezocht welke richting die mensen uit kunnen. Misschien gaan ze een opleiding volgen, kunnen ze al ergens aan het werk…”

Inzetten voor maatschappij

Binnenkort komt daar in opdracht van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers nog een vierde onderdeel bij: een periode van 40 uur waarbij de inburgeraar zich moet inzetten voor de Vlaamse maatschappij. Het nieuwe onderdeel wordt pas in 2022 verplicht, maar in Kortrijk loopt sinds begin dit jaar al een proefproject waar nieuwkomers op vrijwillige basis kunnen aan deelnemen.

“Dankzij steun van Vlaanderen en het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie konden wij Picnik al op poten zetten. We hebben daarvoor een budget van 83.178 euro en slaan daarvoor de handen ineen met FMDO (de Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) Kortrijk, een overkoepelende organisatie voor socio-culturele verenigingen. Zij zullen de praktische uitwerking op zich nemen”, legt Catherine uit.

Stageplaatsen

Om het idee van minister Somers concreet invulling te geven besloten Catherine en haar team Kortrijkse inburgeraars de keuze te geven tussen 40 uur vrijwilligerswerk, stage, bijdragen aan het verenigingsleven of een traject op maat.

“We zijn dus in de eerste plaats op zoek naar bedrijven en verenigingen waar die mensen vrijwilligerswerk of stage kunnen doen. Iemand die aan de drukpersen stond in Syrië kan hier bijvoorbeeld 40 uur aan de slag in een drukkerij. Maar soms is het niet zo simpel. Ondertussen hebben de eerste vijf vrijwillige deelnemers zich aangemeld en daar zit bijvoorbeeld iemand tussen die erg houdt van worstelen. Hij zou graag 40 uur worstelles geven aan jongeren. Daarvoor hebben we dus de medewerking van de Kortrijkzanen nodig”, lanceert Catherine haar oproep.

“Er zijn werkelijk geen voorwaarden om je aan te melden. Behalve dan een open attitude hebben en deftig Nederlands kunnen spreken. De meeste inburgeraars zijn daar immers nog niet zo goed in, bedoeling is dat ze tijdens die 40 uur veel kunnen oefenen. Welke activiteit ze dan doen, maakt minder uit. Zo lang het hen maar boeit, want dat moedigt natuurlijk aan om te leren. Iemand op sleeptouw nemen met je loopgroepje, een jonge mama die wel eens een playdate wil organiseren met de kindjes van een inburgeraar, een portretfotograaf die zijn passie wil delen… Allemaal welkom.”

Organisch

In totaal gaat het over een 150-tal mensen die de cursus elk jaar verplicht volgen, daar komt gewoonlijk nog een 100-tal mensen bij die hem vrijwillig volgen.

Wie zich aanmeldt bij Catherine, moet niet meteen een telefoontje verwachten. “De criteria zijn zo specifiek dat dat wel even kan duren. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. We vragen de buddy’s ook niet om een zware administratie bij te houden. Ze hoeven dus niet bij te houden hoeveel minuten ze precies met hun inburgeraar doorbrengen. We kiezen er bewust voor om dat niet te strak te meten. Onze hoop is dat als alles een beetje organisch verloopt, er daar duurzame vriendschappen uit zullen ontstaan. Voor iemand die nieuw is in ons deel van de wereld, is een netwerk immers van onschatbare waarde.”

Info en aanmelden: Catherine.dupont@Kortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier