Wie vindt de ‘happy stones’ van Katrien Savels?

Katrien Savels met enkele van haar Happy Stones.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Katrien Savels met enkele van haar Happy Stones.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Katrien Savels verstopt overal in de regio beschilderde steentjes. ‘Happy Stones’, zo heet het project. Bedoeling is de stenen te laten reizen en vooral een glimlach op het gezicht te toveren van wie zo’n steentje vindt.

Katrien Savels (53) is in het dagelijkse leven toegankelijkheidsmeter bij Inter vzw. “Ik ben normaal gezien heel sportief”, vertelt ze. “Ik hou van zwemmen, lopen, boksen… Ik ben soms een beetje hyper en zo kan ik al mijn overtollige energie kwijt (lacht) . Maar sinds een operatie aan mijn knie kan ik niet meer sporten. Ik ben nog volop aan het revalideren en het kriebelt al om te gaan lopen… Maar ik wil niets forceren.”

Toevallig hoorde Katrien over Happy Stones West-Vlaanderen. Happy Stones zijn beschilderde stenen die iemand ergens achterlaat. “Eerst vond ik dat nogal flauwekul. Maar het was mijn man die me erop wees dat we zulke stenen al waren tegengekomen, op reis in Nieuw-Zeeland. De steentjes trokken toen mijn aandacht maar ik durfde ze niet te nemen… Toen ik zag dat Happy Stones West-Vlaanderen vooral actief is in de Westhoek en dat er zo goed als niets van stenen te vinden is aan de kust, moest ik daar wel verandering in brengen.”

Katrien maakte sindsdien al een dertigtal stenen. “Het principe is simpel: je beschildert een steentje en laat dat ergens achter. Op de achterkant staat er wat info. Het is de bedoeling dat de steen rondreist. Al mag de vinder die ook gewoon meenemen, het is toch leuk dat de steen telkens weer nieuwe vinders blij kan maken. En neem er een foto van, op die manier weet ik waar mijn steen naartoe is”, glimlacht Katrien.

Ze liet ondertussen al stenen achter in Bredene en Oostende. “Ik ervoor dat de stenen die ik op een bepaalde locatie achterlaat, helemaal in thema zijn. Op de steen die ik aan het Ensorhuis achterliet, tekende ik James Ensor. Aan de Vistrap een meeuw, enzovoort. Ook voor kinderen probeer ik leuke stenen te schilderen.” (GLO)

Op Instagram kan je de Happy Stones van Katrien volgen: happy_stones_ks

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier