Wie vergiftigde Piraat? “Ik moet weten wie die klootzak is”

Chris en zijn hond waren al vijf jaar twee handen op een buik. © (Foto AN)
Annelies Nollet

De hond van Chris Verstappen (55) uit Rollegem kreeg de nacht van dinsdag op woensdag plots hevige stuiptrekkingen. Chris racete nog tot bij de dierenarts van wacht, maar die kon niets meer doen. Piraat, een border collie van vijf jaar oud bleek vergiftigd. Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dat tijdens zijn dagelijkse wandeling aan Sportcentrum Weimeersen. “Als iemand ook maar iets weet over de klootzak die Piraat vergiftigde of vergif smijt waar dan ook, jullie zijn welkom”, doet Chris een emotionele oproep op sociale media.

Chris Verstappen woonde tot voor kort samen met zijn zoon en zijn twee honden, Piraat en Lucky in Rollegem. Maar sinds vorige week komt het gezin een lid te kort. Border collie Piraat (5) begon in de nacht van dinsdag op woensdag plots hevig over te geven. “Het was midden in de nacht. Mijn zoon was net terug gekeerd van zijn werk en had zich in de zetel gezet, toen hij zag dat Piraat diarree had en moest overgeven”, vertelt Chris. “Nu gebeurt het wel meer dat hij een beetje te veel gras eet en dat dan terug overgeeft. In eerste instantie maakten we ons dus geen zorgen. We hadden immers nog onze avondwandeling gemaakt aan sportcentrum Weimeersen zoals gewoonlijk en Piraat had nog goed gegeten.”

Maar dat veranderde snel. “Plots stond er schuim op zijn muil. We hebben hem dan wat water proberen te geven en mijn zoon heeft hem naar buiten gedragen. Ondertussen had ik de dierenarts van wacht al verwittigd. Daar konden we direct terecht. Piraat maakte een piepend geluid dat door merg en been ging. Ik besefte dat het een kwestie van leven of dood was en ben in mijn auto gesprongen en naar de praktijk gescheurd. Het was nog geen tien minuten rijden, maar de dierenarts kon niets meer voor hem doen.”

Piraat kreeg een waardig afscheid en werd gecremeerd.
Piraat kreeg een waardig afscheid en werd gecremeerd.© (Foto AN)

De arts zag wel meteen dat Piraat vergiftigd was. “Daar bestaat geen twijfel over”, aldus zijn baasje. “Met wat precies weten we niet. Daarvoor moesten ze een autopsie uitvoeren en dat wilde ik niet. Niet voor het geld of zo, ik zou alles geven voor mijn honden. Maar de gedachte dat ze hem zomaar zouden open snijden … Dat kon ik niet verdragen. We hebben hem vrijdag in alle rust laten cremeren.”

Piraat en Chris vormden al jaren een onafscheidelijk duo. “Ik had hem bij mij sinds hij een puppy was. Hij was een fantastische hond”, vertelt de man. “Een jaar geleden kwam Lucky erbij omdat ik niet wilde dat Piraat zich eenzaam zou voelen als ik niet thuis was. Ze kwamen ongelofelijk goed overeen. Nu treurt Lucky elke dag. Mijn dochter nam hem gisteren mee naar zee in de hoop om zijn gedachten een beetje te verzetten. Als hij thuis is, blijft hij maar rond lopen, op zoek naar zijn beste vriend.”

Chris ziet maar twee manieren waarop Piraat vergiftigd kan zijn geraakt. Ofwel heeft iemand iets in onze achtertuin gegooid en heeft Piraat dat opgegeten, ofwel raapte hij iets op toen ik even niet keek tijdens onze dagelijkse wandeling.” Die laatste optie lijkt Chris waarschijnlijker. Er werden rond het sportcentrum Weimeersen in Rollegem de afgelopen maanden immers al drie dode katten gevonden. Allemaal vergiftigd. “Ik ben zo ongelofelijk kwaad”, aldus Chris. “Piraat was misschien niet het doel van de vergifstrooier, maar hij heeft wel mijn hond vermoord. Ik ben zeker naar hem op zoek. Ik krijg daarbij trouwens geweldige steun van onze wijkagent.” Chris heeft aangifte gedaan en de buurt werd uitgekamd. Maar niemand heeft iets gevonden. “Ik wil gewoon weten wie het is, iedereen die ook maar iets denkt te weten, kom het mij alsjeblieft vertellen”, besluit hij zijn emotioneel betoog.

Piraat en Lucky waren al meer dan een jaar onafscheidelijk.
Piraat en Lucky waren al meer dan een jaar onafscheidelijk.© (Foto AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.