Wie stuurt ‘oma Jeanneke’ uit Poperinge een kaartje voor haar 103de verjaardag?

Redactie KW

Ze is jarig op zaterdag 28 maart, maar door het coronavirus moet ze haar verjaardag deze keer jammer genoeg zonder haar familie vieren. “Daarom lijkt het ons leuk om haar te overladen met kaartjes”, aldus kleindochter Nathalie Dewachter.

In Huize Proventier vieren ze op 28 maart feest, want bewoner Jeanne Derycke wordt 103 jaar. “103 worden, het is niet iedereen gegeven. Het is dan ook heel jammer dat we haar bijzondere verjaardag niet samen kunnen vieren”, zegt kleindochter Nathalie Dewachter. “Oma is nog een heel preuse madam, hoor en haar gezondheid is ook nog goed. Als je binnenkomt, kijkt ze meteen naar je kleren, haar, nagels… Ze is nog goed bij de pinken, drinkt graag een glaasje champagne en is dol op bloemen.

Jeanne Derycke is geboren en getogen in Poperinge. “Ze was getrouwd met Georges Clabau, kapper van beroep. Ze heeft opa altijd geholpen in het kapsalon. Opa is al 41 jaar overleden. Hij was pas 63 jaar. Oma is dus al heel lang weduwe. Samen kregen ze drie dochters Josiane, Sonia en Rita. Het kappersbloed zit in de familie, want de dochters werden ook allemaal kapster. Zelf ben ik ook kapster en ook mijn neef is kapper. Oma heeft ondertussen al vijf kleinkinderen, tien achterkleinkinderen en drie achterachterkleinkinderen. Bij Sonia en Rita was er al een viergeslacht. Mijn dochter zorgde vorig jaar dan weer voor een vijfgeslacht.”

Kaartjes voorlezen

Bijna vijf jaar geleden verhuisde Jeanne naar Huize Proventier. “Vorig jaar vierde ze haar verjaardag nog feestelijk in het bijzijn van familie, talrijke nakomelingen, burgemeester Christof Dejaegher, schepen Bryan Vanderhaeghe, de medewerkers van afdeling Regenboog en directeur Dries Crombez. Dit jaar wordt het een heel apart feest, met minder genodigden, maar daarom niet minder intens en gemeend. Dat verdient de oudste bewoner van Poperinge wel”, vertelt Filip D’Hooghe, projectcoördinator van Huize Proventier. “Het is heel jammer dat we haar verjaardag niet samen kunnen vieren, maar er is niets aan te doen. Het leek ons daarom leuk om oma te overladen met kaartjes. In het kapsalon heb ik er al heel wat voor haar gekregen”, zegt Nathalie.

De kaartjes krijgen zaterdag een centrale plaats op het feest in Huize Proventier. Bovendien worden ze allemaal voorgelezen aan Jeanne. De medewerkers zullen er ook alles aan doen om de jarige het gevoel te geven dat dit ‘haar’ dag is, ondanks de coronabeperkingen. Ze wordt met veel zorg omringd, er zal videocontact zijn met de familie en in het bijzonder met haar drie dochters Josiane, Rita en Sonia, die anders vaste bezoekers zijn in Huize Proventier. Een medewerker, die accordeon speelt, zorgt bovendien voor liedjes uit de tijd van toen”, besluit Filip. (LBR)

Verjaardagskaartjes mag je sturen naar Huize Proventier, t.a.v. Jeanne Derycke, Doorstraat 4, 8970 Poperinge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.