Wie sterke drank meeneemt naar het strand, riskeert paar dagen cel en fikse boete

Sterke drank mag straks alleen nog in strandbars genuttigd worden. Rechts: gouverneur Carl Decaluwé. © Getty/Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, verbiedt het bezit en verbruik van sterke drank op onze stranden. Het verbod gaat vrijdagavond in en geldt tot en met 30 september. Wie de regels overtreedt, riskeert een korte gevangenisstraf en een fikse boete. De gouverneur roept bovendien op om niet massaal met de trein naar zee te komen.

Carl Decaluwé vertoefde de voorbije weken op vakantie in Portugal, maar laat zich bij zijn terugkeer meteen gelden. De sheriff, zoals hij wel eens genoemd wordt, verwees dan ook al snel naar de relletjes op de stranden van Blankenberge, Knokke-Heist en Oostende. De gouverneur drukt zijn steun uit voor de ordehandhavers, die het zwaar te verduren kregen.

“Ik heb veel respect voor politiemensen, strandredders, jobstudenten en stewards die zich dag en nacht inzetten om alles veilig te houden. De strandredders in Oostende (die donderdag even het werk neerlegden, red.), hebben mijn volledige steun. We mogen die mensen niet demotiveren, hun werk is te belangrijk. Hetzelfde geldt voor de politie: ik heb te veel voorbeelden gezien, ook op YouTube, van smaad aan de politie. Dat kan niet. Ik roep dan ook op om een bodycam te gebruiken, zodat we die beelden kunnen gebruiken om smaad te vervolgen.”

Drankverbod

Omdat er volgens de gouverneur vaak een link is tussen drug- en drankgebruik en geweld, geldt van vrijdagavond 14 augustus tot en met 30 september een verbod op het bezit van sterke drank en het ‘oneigenlijk gebruik van roesverwekkende middelen’ op het strand aan onze kust. Wie geen vergunning voor sterke drank heeft, mag geen sterke drank bij zich hebben en al zeker niet consumeren op het strand. Wie met een frigobox naar het strand trekt, mag zich dus aan een controle verwachten. Niet onbelangrijk: het verbod slaat op dranken met een alcoholgehalte boven de 22 graden. Een glaasje wijn kan dus wel.

Carl Decaluwé laat zich bij zijn terugkeer uit vakantie meteen gelden.
Carl Decaluwé laat zich bij zijn terugkeer uit vakantie meteen gelden.© Olaf Verhaeghe

“Er zijn genoeg redenen om hier orde te scheppen. Wie de regels toch overtreedt, riskeert een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en boetes tot 1.600 euro. De burgemeester en korpschefs zijn op de hoogte.”

Strandbars met de juiste vergunning mogen uiteraard wel sterke drank blijven schenken.

Respect voor politie

Het drankverbod is volgens procureur Filiep Jodts van het parket van West-Vlaanderen niet dé oplossing, maar het helpt wel. “Wij hebben niet te oordelen over de maatregelen om het coronavirus in te dijken, maar wel over de handhaving en strafvervolging”, zegt hij. “We willen dan ook oproepen om respect te hebben voor hulpverleners en politiediensten. Ernstige inbreuken kunnen we niet door de vingers zien, of de overtreders nu in West-Vlaanderen of het binnenland wonen. Het is belangrijk dat wie zich zwaar misdraagt, zoals bij de vechtpartij in Blankenberge en eerder de valse melding in Oostende, vervolgd wordt.”

Zowel de gouverneur als de procureur willen dan ook blijven controleren op bepaalde ‘profielen’. “En dan hebben we het over hooligans, al wat extreem is en potentieel amok kan komen maken”, aldus Filiep Jodts. “De politie heeft daar ervaring mee en kan kort op de bal spelen.”

Weekend

Gouverneur Decaluwé blikt ook vooruit op het weekend. “Statistisch gezien is het weekend van 15 augustus altijd het drukste voor de kust”, zegt hij. “200.000 bezoekers op één dag is geen uitzondering. Het kan dus druk worden. Ik wil dan ook oproepen om niet massaal met de trein naar de kust te komen, want de kans is groot dat je uren moet wachten op de volgende trein. Iedereen is welkom, maar wel onder voorwaarden. Informeer je vooral zeer goed voor je vertrekt en ga alleen naar gemeenten die groen kleuren op de druktebarometer, die al 1,5 miljoen keer geraadpleegd werd.”

Procureur Filiep Jodts, gouverneur Carl Decaluwé en gewezen waarnemend gouverneur Anne Martens staan de pers te woord.
Procureur Filiep Jodts, gouverneur Carl Decaluwé en gewezen waarnemend gouverneur Anne Martens staan de pers te woord.© Olaf Verhaeghe

Sowieso rijden er dit weekend minder treinen naar de kust. “We vonden daar deze week een akkoord voor met de NMBS en gaan van 66 naar 47 treinen tussen 9 en 15 uur”, klinkt het. “Toen ik vrijdagmorgen NMBS-woordvoerder Bart Crols op de radio hoorde, dacht ik dat hij zich versprak. Er wordt géén onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële treinverplaatsingen. Vol is vol. Het klopt dus niet dat wie aan de kust werkt voorrang krijgt, dat is niet controleerbaar en zou alleen voor chaos zorgen.”

Westvlees

Carl Decaluwé bleef de situatie in onze provincie de voorbije weken op de voet volgen vanuit Portugal. “West-Vlaanderen kwam er de voorbije weken al bij al goed uit, tot begin deze week ons R-cijfer (het reproductiegetal of hoeveel mensen een besmette persoon gemiddeld besmet, red.) plots het hoogste was. Dat was voor mij toch even schrikken”, aldus de gouverneur. “Ik heb gisteravond (donderdag, red.) dan ook even overlegd met Steven Van Gucht van Sciensano. Hij stelde mij enigszins gerust: het vermoeden is groot dat die stijging te wijten is aan de besmettingen bij Westvlees.”

De gouverneur hamert er dan ook op dat het heel belangrijk is dat de quarantainemaatregelen daar nageleefd worden. “Ik had daarom ook al contact met de Franse prefect en Waalse collega’s omdat veel werknemers van Westvlees daar wonen. We moeten vooral goed letten op secundaire gevallen: hopelijk blijven de besmettingen binnen de families van de werknemers. Mocht dat niet zo zijn, dan kan dat een probleem worden.”

Los van de uitbraak bij Westvlees vallen de cijfers in West-Vlaanderen best mee, zegt de gouverneur. “Maar we moeten wel waakzaam blijven en zo veel mogelijk snel ingrijpen als dat nodig blijkt.” (OV/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier