Wie ruimt het stort op de hondenweide van Drie Hofsteden op?

Hoewel de weide halfweg 2018 weer zou vrijgegeven worden, blijft het een puinhoop en ontoegankelijk voor honden en hun baasjes. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie met zijn hond naar de hondenspeelweide aan de Drie Hofsteden wil, neemt beter een bergbeklimmersuitrusting mee. De site wordt al dik twee jaar ontsierd door een berg aarde en bouwafval. De weide werd afgesloten voor werken aan de woontorens, maar die zijn intussen achter de rug. Sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning belooft een heraanleg, maar weet nog niet wanneer.

“De hondenweide zal vanaf 9 januari 2017 niet meer toegankelijk zijn in functie van de bouwwerken aan onze gebouwen (einde voorzien mid 2018). Dank voor uw begrip”, staat er te lezen aan de ingang van wat eens een mooi uitgeruste hondenweide was in de Minister de Taeyelaan. Tweeënhalf jaar later is van hondenweide geen sprake meer. Er ligt een grote berg aarde en puin.

Ook de rest van de Drie Hofsteden ziet er niet al te best uit. Aan de straatkant zorgt een onfrisse container voor permanente geurhinder en de minste regenbui zorgt voor een modderstroom op de parking van de recent gerenoveerde sociale appartementsblokken. Nochtans zijn de aannemers met hun kranen en andere machines een tijdje geleden al vertrokken. Buurtbewoners zijn de situatie grondig beu.

Eerste hondenspeelweide

Hondentherapeut Nicolas Vankeirsbilck (36) startte in 2011 een petitie voor een hondenweide aan de Drie Hofsteden. “Ik woonde daar toen in de buurt en ik weet dat honden echt wel nood hebben om eens los te kunnen lopen. Ze hebben sociaal contact nodig, net zoals mensen. En op zo een weide leren ze met elkaar omgaan. In geen tijd had ik een honderdtal handtekeningen bij elkaar.” Het toenmalig stadsbestuur zag wel heil in zijn idee en nog voor het einde van dat jaar was de eerste hondenspeelweide op Kortrijks grondgebied een feit.

De hondenspeelweide aan Drie Hofsteden werd omgetoverd tot een berg puin.
De hondenspeelweide aan Drie Hofsteden werd omgetoverd tot een berg puin.© TVK

De weide werd voorzien van een gloednieuwe omheining en enkele bankjes. Omdat de grond toebehoort aan Stad Kortrijk stonden zij in voor het onderhoud. Eens de renovatiewerken aan de sociale appartementsblokken, vlak achter de weide, van start gingen moest die dicht. De gloednieuwe omheining werd opengebroken en de bouwaannemers stortten alle overbodige grond en steenbrokken op de weide. Meer dan twee jaar later ziet het stukje grond er enorm verwaarloosd uit, wat dan weer hopen zwerfvuil aantrekt. En dat terwijl er de jongste tijd net heel wat mensen in de gloednieuwe woningen trokken, heel vaak met hond. Nochtans beloofde sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning dat alles in zijn oorspronkelijke staat hersteld zou zijn tegen halfweg vorig jaar.

Coralie en Kina.
Coralie en Kina.© AN

Wat ook in die containers zit, je kan ze ruiken tot een straat verder – Coralie Vervaecke

“Maar een jaar na datum lijkt niemand zich daar veel van aan te trekken”, vertelt Coralie Vervaecke (45) die in de tegenoverliggende Noteboomlaan woont samen met haar viervoeter Kina. Ze groeide op in de wijk en woont nu in het huis dat ooit van haar grootmoeder was. “Het lijkt wel alsof ze hopen dat niemand er wat zal van zeggen. Er wonen nochtans tientallen mensen met honden in de buurt. Ook wij gingen graag eens langs in de weide.”

Geen alternatief

Alternatief voor een leuke wandeling vinden baasjes in het nabijgelegen Van Raemdonckpark. Maar wie daar door de wijkagent betrapt wordt op het los laten lopen van zijn of haar hond kan rekenen op een gasboete van 50 euro of meer. En dat is niet alles. “Geen idee wat er in de containers langs het voetpad zit, maar je kan ze bijna tot hier ruiken”, gaat Coralie verder. “En dan zwijg ik nog over de vliegen die dat aantrekt.”

Een gelijkaardig verhaal weerklinkt bij de inwoners van de appartementen. Guido bijvoorbeeld hoopt van harte dat er geen brand zal uitbreken in zijn appartement. “Want als je de brandtrap moet gebruiken ga je eraan. Die komt uit middenin de kniediepe modder“, grapt hij. Minder grappig zijn de modderstromen die ontstaan als het regent. “De losse aarde verstopt de rioleringen bijna onmiddellijk waardoor de hele parking onder water komt te staan.”

De belofte van vier jaar geleden hangt er nog altijd.
De belofte van vier jaar geleden hangt er nog altijd.© AN

De grond mag dan wel van Stad Kortrijk zijn, het afval is van Goedkope Woning. Zij zullen dat dus moeten opruimen klinkt het daar. Alleen zijn ze zich bij de sociale huisvestingsmaatschappij van geen kwaad bewust. “Hangen daar nog bordjes met een datum? Ja die zullen we dan toch eens moeten weghalen“, klinkt het van de kant van Ilse Piers, directeur van Goedkope Woning. Ze geeft toe dat de site nog afgewerkt moet worden. “Maar die werken zijn nog in volle gang. Het is dus normaal dat dat nog niet voor direct is”, verklaart ze.

Wat de hondenweide betreft, verzekert ze dat die uiteindelijk weer heraangelegd zal worden. “We wilden zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Daarom hebben we de overschot aan aarde gestockeerd op die hondenweide. Die gaan we dan later gebruiken voor de heraanleg van de omgeving. We willen die immers duurzaam opwaarderen.”

Een echte timing kan de directeur nog niet op dat plan plakken. “Misschien in januari 2020, maar met zekerheid kan ik dat niet zeggen“, besluit ze.

Wie ruimt het stort op de hondenweide van Drie Hofsteden op?
© AN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier