Wie niet waagt, niet wint! Isabel Vandeputte kocht ooit 200 pizza’s zonder iets te winnen

Isabel Vandeputte verscholen tussen haar vele prijzen. Het deelnemen aan wedstrijden is bijna een halftijdse bezigheid geworden. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Isabel Vandeputte verscholen tussen haar vele prijzen. Het deelnemen aan wedstrijden is bijna een halftijdse bezigheid geworden. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Sommige mensen ruilen postzegels, anderen maken modeltreintjes of breien sokken voor de kleinkinderen. Zo veel verschillende mensen, zo veel verschillende hobby’s. Maar Isabel Vandeputte heeft toch wel een van de leukste hobby’s van allemaal. Ze neemt al zo’n twintig jaar deel aan wedstrijden van kranten, producten of organisaties. En daar is ze heel bedreven in…

“Ik neem inderdaad graag en veel deel aan wedstrijden in kranten en van producten”, begint Isabel Vandeputte. Isabel is beroepshalve ICT-leerkracht en ICT-coördinator in de VMS. Precies door haar beroep begon ze twintig jaar geleden met haar speciale hobby. “In mijn eerste jaren in het onderwijs werkte ik enkel in de avondschool als ICT-leerkracht. Ik begon ‘s avonds les te geven van zeven uur tot tien uur en overdag was ik vrij. Nadat ik ‘s morgens mijn lessen had voorbereid, dronk ik rustig een kopje koffie en surfte ik een beetje op internet. Het computertijdperk moest nog eigenlijk echt beginnen en er waren nog niet zo veel mensen vertrouwd met internet, websites en al zeker niet met online wedstrijden. Op een bepaald ogenblik botste ik toevallig op een forum waarvan de gebruikers informatie deelden over alle wedstrijden die online plaatsvonden. Ik vond dit wel interessant en ik besloot om aan enkele wedstrijden deel te nemen. Mijn eerste prijs die ik ooit won, was een elektrische speelgoedgitaar. Geen idee wat ik daarmee heb gedaan ( lacht ).”

Gratis tanken

“Maar na verloop van tijd dikte mijn prijzenpot aardig aan. Zoals gezegd waren er in het begin niet zo veel mensen online actief en namen er niet zo heel veel mensen deel aan die wedstrijden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik er toch iets voor over had én nog steeds heb om een prijs te winnen. Enkele voorbeelden? Op een bepaald ogenblik kon je met Het Laatste Nieuws ieder uur een benzinebon van vijf of tien euro winnen. Wel ik heb gewoon ieder uur ingebeld en ik kon lange tijd gratis tanken.”

“Zo was er eens een wedstrijd van vleeswarenfabrikant Charles waarbij we bepaalde producten moesten kopen. Die bleken niet te koop in Roeselare en die ben ik dan maar in Brugge gaan kopen. Of die wedstrijd van Boursin. Er viel elke week een wijnfrigo te winnen, maar je moest raden hoeveel een welbepaald aantal doosjes Boursin wogen. Ik ben dan naar verschillende winkels geweest om er Boursindoosjes te kopen en heb die gewogen op de fruitweegschaal in de winkel en ook thuis om zo aan een goed gemiddelde te komen. En ja, ik heb een wijnfrigo gewonnen.”

Pallet bier

“Of die keer dat ik meedeed om één van vijf Vespa-scooters te winnen. Die wedstrijd ging uit van een pizzamerk en ik heb maar liefst 200 pizza’s gekocht én een diepvriezer om die pizza’s te bewaren. Een scooter heb ik niet gewonnen, maar we hebben wel heel lang pizza mogen eten ( lacht ). Toen ik de lijst van de Vespa-winnaars zag, dacht ik onmiddellijk dat het een wedstrijdvereniging was die had deelgenomen. De winnaars kwamen allemaal uit dezelfde omgeving. Er zijn immers groepen die altijd deelnemen aan de grote wedstrijden om auto’s of scooters te winnen. Als die wedstrijd uitgaat van een biermerk bijvoorbeeld, dan kopen zij als groep meteen een palet bier of nog meer, zodat zij honderden keren kunnen deelnemen. Ik koop enkele bakken bier om zelf uit te drinken of aan mijn familie te geven. Maar dat maakt dat mijn kansen op winst natuurlijk heel wat minder zijn.”

“Het blijft een leuke hobby, natuurlijk. Zo heb ik ook met een krant eens mijn maandloon in het onderwijs gewonnen. Dat was natuurlijk ook meteen 6.000 euro extra.” (schatert het uit)

“Wat ik nog graag zou winnen? Een auto, dat is de ultieme prijs!”

“Als ik alles van die twintig jaar opsom, kom ik natuurlijk aan een heleboel prijzen: een iPhone, vliegtickets, een terrasverwarmer, televisietoestellen, een elektrische fiets, een Bose-luidspreker en koptelefoon, een gewone fiets, een elektrische step, speelgoed, gratis benzine, een weekendje Center Parcs, een jaar gratis internet…”

Uitgerold wc-papier

“Op een bepaald ogenblik ben ik ermee gestopt: ik was het een beetje beu en we hadden twee kleine kinderen, wat voor meer drukte en aandacht zorgde. Maar enkele jaren geleden heb ik de draad weer opgenomen. Niet meteen de grote wedstrijden, maar kleinere opdrachten met leuke prijzen. En ja, dat vraagt bij mij opnieuw energie en inzet. Ik kan niet halfslachtig deelnemen: ik wil graag iets winnen. Maar daar wil ik meteen aan toevoegen dat mijn humeur zeker niet onder nul gaat als ik niets win. Het blijft een hobby, een spel.”

“Onlangs hebben mijn man en ik twee rollen wc-papier volledig uitgerold en gemeten om te berekenen hoeveel rollen wc-papier er nodig zijn om een bepaalde afstand te overbruggen. Hilarisch, maar het heeft geloond: we hebben een bon van 1.200 euro van Decathlon gewonnen.”

“Afgelopen zondag zag ik een wedstrijd van Waldkorn-brood. Bij aankoop van een brood krijg je een code waarmee je kan meedoen aan een wedstrijd om een Berghoff-BBQ van 1.300 euro te winnen. Nergens codes te vinden in Roeselare, dus zijn we in de auto gesprongen en zijn we op zondag naar Brugge gereden om tien Waldkorn-broden te kopen. Gelukkig heb ik nog plaats in mijn pizza-diepvriezer om deze te bewaren ( lacht ).”

Miami Beach

“De mooiste prijzen die ik heb gewonnen zijn toch wel de all-inreis naar Fuerteventura die we hopelijk deze zomer mogen maken en de vliegtuigtickets voor twee personen naar Miami, een paar jaar geleden. Omdat we behoorlijk dure tickets moesten bijboeken voor de twee kinderen en het ver vliegen was voor de kids, gunde mijn man mij dit snoepreisje met een goede vriendin. Ik ben dan met mijn goede vriendin An naar ginder gevlogen. We hebben tochten met een Segway ondernomen, enkele dagen uitgerust op Miami Beach, de Everglades verkend en ook enkele dagen in Fort Lauderdale doorgebracht. Een zalige reis.”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

“Natuurlijk kan ik enkele tips geven aan de lezers. Eerst en vooral moet je de wedstrijden goed uitkiezen en alleen deelnemen wanneer de prijzen je bevallen. Blijf deelnemen en wees zeker niet ontgoocheld als je een lange periode niets wint. En misschien de belangrijkste tip: noteer na afloop en publicatie van de wedstrijd het aantal deelnemers in een boekje. Dat kan altijd nuttig zijn wanneer die firma of organisatie nog eens een wedstrijd uitschrijft en het aantal deelnemers als schiftingsvraag bijvoegt.”

“Wat ik nog graag zou winnen? Een auto is natuurlijk de ultieme prijs. Of misschien zeg ik beter: de lotto! Maar in afwachting geniet ik in de tuin onder een gewonnen terrasverwarmer, van een fris glas rosé uit mijn gewonnen wijnfrigo en van een lekker stuk vlees op de gewonnen gasbarbecue. En daarna kan ik een ritje maken op mijn gewonnen elektrische step ( lacht ).”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.