Wie mag de nieuwe Brugse beurshal bouwen ?

Er zijn vijf internationale ‘design & build’ teams geselecteerd voor de bouw van een nieuwe beurs- en congreshal in West-Brugge. In juni 2017 wordt de Brugse Beurshal, waar om veiligheidsredenen vanaf januari geen evenementen meer mogen plaatsvinden, afgebroken.

© Benny Proot

Eind vorig jaar besliste het Brugs stadsbestuur om de beurshal af te breken en te vervangen door een eigentijds gebouw dat kan dienst doen als congresruimte en beurshal. Het is voor burgemeester Renaat Landuyt tevens een unieke kans om een stadsvernieuwingsproject op West-Brugge te realiseren.

40 miljoen

Het project mag de stadskas maximaal 40 miljoen euro kosten. Om een vlotte realisatie te garanderen en eventuele budgetoverschrijdingen te voorkomen, koos de Stad Brugge voor de formule van ‘design & build‘ : het team dat de klus mag klaren, moet bestaan uit minstens een ontwikkelaar, een architect en een aannemer.

Wie mag de nieuwe Brugse beurshal bouwen ?
© Benny Proot

Tien teams stelden zich kandidaat. Een commissie van drie experten onder leiding van architect bOb van Reeth, de vroegere Vlaamse Bouwmeester selecteerde vijf teams. Die moeten nu tegen maart 2017 een offerte indienen en toelichten aan een beoordelingscommissie.

Vogelkooi

Het Duitse Atelier Kempe Thill, dat eerder al de oude mijnsite in Genk aanpakte, werkt samen met de Assebroekse Architecten Groep III. Nederlands meest bekende ontwerper Rem Koolhaas, die in Peking een ‘vogelkooi’ realiseerde, sluit een pact met U/Define, het bureau van de Brugse architect Wesley Lanckriet. De Portugese architect Souto de Moura, die het crematorium van Kortrijk realiseerde, gaat samen met het Antwerpse architectuurbureau META.

De Deense ontwerpers van BIG, die beroemd zijn om hun revolutionaire ‘iconen’ in diverse steden, gaan in zee met de Brugse architect Olivier Salens. De Nederlandse architect Keen Kaan, die het gerechtshof in Amsterdam Zuid ontwierp, houdt ervan gebouwen in een plein te integreren. Hij vormt een team met de Gentse ontwikkelaar PSR Brownfield Developers, die deel uitmaakt van de groep rond aannemer Jan De Nul.

Timing

Tegen de zomer van 2017 volgt de definitieve toewijzing van de opdracht aan een van de vijf teams. In het voorjaar van 2018 zal de bouwvergunning ingediend worden, zodat midden 2018 de bouwwerken kunnen starten.

(SVK – Foto’s FP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.