Wie maakt De Blauwe Ruit langs het water zichtbaar?

Initiatiefnemers Lise Van Tendeloo, Stefaan De Clerck, Kris Dekeyzer, Loïc Delhuvenne en Catherine Christiaens lanceren de oproep naar creatieve ideeën. © VVRK
Redactie KW

Hoe kan je de fiets- en wandelroutes in het Blauwe Park van de Eurometropool zichtbaar maken? De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai hoopt dat creatievelingen uit deze regio hierop een origineel antwoord geven.

De Blauwe Ruit is een lus van 90 kilometer in het Blauwe Park, die over de jaagpaden langs de belangrijkste waterlopen van de Eurometropool loopt: de Deule, de Leie, het Kanaal Bossuit-Kortrijk, de Schelde, het Spierekanaal en het kanaal van Roubaix. Deze lus verbindt de drie deelregio’s van de Eurometropool via het water en richt zich met een fiets- en wandelcircuit op zowel burgers als recreanten. Om de identiteit van het park te versterken, wordt gezocht naar een herkenbare markering die de Blauwe Ruit en de grensoverschrijdende context typeert.

“De ingreep moet in het oog springen en kan om het even welke vorm aannemen”, verduidelijkt Stefaan De Clerck. “Alle ideeën zijn welkom zo lang het maar niet om simpele, voor de hand liggende bordjes gaat. We denken bijvoorbeeld aan een beeldenroute, bomenrij, digitaal concept of soundscape. Het kan een product, een idee of zelfs een dienst zijn. De oproep situeert zich over verschillende disciplines heen. Van kunstenaar tot landschapsarchitect, iedereen is welkom om een mooi, duurzaam, verrassend, herkenbaar en repeteerbaar voorstel in te dienen. Omdat we geen idee hebben van wat het zal worden, stellen we nu nog geen budget voorop. We zijn heel nieuwsgierig naar het resultaat van deze oproep en engageren ons om de middelen te vinden om het gekozen ontwerp ook effectief te realiseren in 2020, het jaar dat Rijsel wereldhoofdstad van design zal zijn”.

Wereldwaterdag

De oproep kadert in het Frans-Vlaams-Waals Interreg-project Tripod-II, wat staat voor Transregional Project for Innovation and Promotion of Design. “Wie een idee heeft, kan tot 22 juni een portfolio met een motivatie en een eerste ideeënschets doorsturen”, zegt projectleider Kris Dekeyzer. “Een jury maakt hieruit een keuze van drie kandidaten. Hierbij wordt vooral gekeken naar realiseerbaarheid, kostprijs, concept en originaliteit. Daarna kunnen de drie gekozen ontwerpers aan de slag. Ze krijgen elk een budget van 1.500 euro om hun ontwerp in co-creatie met ondernemingen uit de regio verder uit te werken. Tijdens de Week van het Ontwerpen in oktober kan je kennis maken met het ontwerp. Het uiteindelijke uitgewerkte resultaat wordt aan het grote publiek voorgesteld tijdens Wereldwaterdag, op 22 maart 2020 in Kortrijk”. (VVRK)

Wie voorafgaandelijk contact wil, kan dat via mail naar kris.dekeyzer@leiedal.be of tel. 056 24 16 16. Info over het project, de lus en de geleide tochten te voet, met de fiets of per boot waaraan je tot september gratis kunt deelnemen, vind je op www.hetblauwepark.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier