Wie kroont zich tot eerste kampioen ‘ter plaatse fietsen’ in Staden?

Geert Cuvelier, Oswald Bardyn, Marc Van Ysacker, Mia Lefebvre, Herlinde Desnouck, Ludwig Willaert. (foto JCR)
Redactie KW

Beweging.net heeft ter gelegenheid van Rerum Novarum een feestprogramma klaar waarvan het eerste Stadens kampioenschap ‘Ter Plaatse Fietsen’ (TPF) voor kinderen van 6 tot 12 jaar en de vertoning van de sociaal geëngageerde film ‘La Fille Inconnue’ de trekpleisters zijn.

“De encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII uit 1891 is de basis van de sociale leer van de katholieke kerk”, legt Beweging.net-voorzitter Marc Van Ysacker uit. “De beginselen die nog steeds actueel zijn, waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Het zette de katholieke arbeiders ertoe aan om vakbonden te stichten om die principes na te streven. De feestdag op Hemelvaartsdag is nog altijd het hoogtepunt van het werkjaar van Beweging.net, de beweging die ontstaan is uit het ACW, het Algemeen Christelijk Werknemersverbond.”

Gratis wedstrijd

“Dit jaar beginnen we onze Rerum Novarumactiviteiten op zaterdag 25 mei op de avondmarkt in Oostnieuwkerke”, gaat Marc verder. “We bemannen er een stand ter hoogte van het Cardijncentrum in de Roeselarestraat 11. Bedoeling is promotie te maken voor de filmvoorstelling ‘La Fille Inconnue’ van woensdag 29 mei en voor de Fietsbieb die iedere derde zaterdag van de maand van 14 tot 16 uur open is in de Ooststraat 1. Om het gebruik van de fiets door kinderen te promoten, biedt Beweging.net sinds twee maand de mogelijkheid om kinderfietsen te huren gedurende een jaar. Een fiets geeft ook kansen tot een spel- en competitie-aspect. Om de nadruk te leggen op dit speelse aspect, organiseren we op 25 mei het eerste Stadens kampioenschap ‘ter Plaatse Fietsen’ voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De gratis wedstrijd vindt vanaf 17 uur plaats in de nabijheid van onze stand op de avondmarkt. Er zijn drie categorieën, die overeenkomen met drie fietsjes van de Fietsbieb. Die fietsjes kunnen door de deelnemers gekozen worden, naargelang hun grootte. Iedere kandidaat dient een test over 5 meter af te leggen en krijgt daartoe twee pogingen. Wie de langste tijd scoort zonder voet op de grond te zetten, wordt tot winnaar uitgeroepen. De eerste drie uit elke categorie kunnen rekenen op een gouden, zilveren en bronzen medaille en op een prijs.”

Frietjes en film

“Op 29 mei organiseren we dan weer onze filmvoorstelling in ‘De Nestel’ in Westrozebeke”, weet Marc. “Vorig jaar vertoonden we voor het eerst een sociaal geëngageerde film. Op die manier kan Beweging.net zich extra profileren als sociale beweging met oog voor de noden van de gewone loontrekkende die het niet altijd even breed heeft. Dit keer kozen we met ‘La Fille Inconnue’ voor een film van de broers Dardenne. De film begint rond 20 uur. De toegang bedraagt 5 euro. Er kan echter al vanaf 19.15 uur aangeschoven worden om een frietje met een stukje vlees te prikken. Wie de combinatie friet en film kiest, betaalt 10 euro. Op de avondmarkt zullen overigens strooibriefjes uitgedeeld worden waarbij gratis kan deelgenomen worden aan een wedstrijd waarbij drie keer twee gratis kaarten ‘friet en film’ verloot worden.”.

Rerum Novarum is nog altijd het hoogtepunt van ons werkjaar

Daarnaast zijn er ter gelegenheid van Rerum Novarum nog de traditionele eucharistievieringen: op zondag 26 mei om 9 uur in Oostnieuwkerke met receptie achteraf op het kerkplein en op zondag 2 juni in Staden, met optreden van het muzikale duo E-Liese en de mogelijkheid om achteraf in het Gezellehuis een glaasje te drinken. In Oostnieuwkerke is er op zaterdag 1 juni om 7.30 uur een vinkenzetting in samenwerking met De Breydelzonen. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier