Wie kan helpen? Warmste Week-held Nicola staat in panne met zijn zitmaaier en buggy

Nicola Dejaegher en zijn echtgenote Gwende Ooms met hun kinderen Franne en Seppe voor het vertrek. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Woensdagmorgen, bij de eerste dag van De Warmste Week staat de actie Plasma for Kids noodgedwongen on hold. Nicola Dejaeghere zoekt dringend een warme garagist of mechanieker die vrijwillig zijn buggy of zitmaaier een spoedoperatie kan geven.

Nicola Dejaeghere uit Gullegem vertrok woensdagmorgen aan het donorcentrum van het Rode Kruis in Kortrijk om er het Vlaamse land te doorkruisen op een zitmaaier. “Ik kies niet voor de gemakkelijkste oplossing”, is hij zich bewust van de uitdaging. “Mijn dochter Franne (4), die vorig jaar heel ziek werd door windpokken, en bij wie PID (Primaire Immundeficiëntie) vastgesteld werd, kan ook niet voor de gemakkelijkste weg kiezen.”

Franne heeft elke week haar ‘soldaatjes’ nodig. Dat zijn immunoglobulines die uit gedoneerd plasma gehaald worden. Om mensen te overtuigen om plasma te geven doorkruist Nicola Vlaanderen van het ene donorcentrum naar het andere.

Strikte planning

Nicola staat momenteel echter stil in Eernegem. Normaal zou hij woensdagavond met zijn zelfgemaakte robot mensen sensibiliseren om plasma te geven op de kerstmarkt in Brugge. Op donderdag zou hij naar Eeklo, Deinze, UZ Gent en het centrum van Gent moeten om daar op de kerstmarkt opnieuw sensibiliseren.

Vrijdag staan de donorcentra van Sint-Niklaas en Edegem op de planning met een passage in Antwerpen en aankomst in Turnhout. Zaterdag wil Nicolas naar de donorcentra in Geel en Genk, met passage in Hasselt en aankomst in Leuven. Ook daar moet de robot zijn werk doen op de kerstmarkt. Zondag zijn er passages gepland langs het donorcentrum van Mechelen en Aalst, in Geraardsbergen en de aankomst in Oudenaarde om dan dinsdag terug te keren naar Kortrijk en er in het donorcentrum plasma te doneren.

Defecten

Nicola was nog maar in Koekelare toen zijn warmste zitmaaier het jammer genoeg begaf. De versnellingsbak was volledig kapot gedraaid. Bijna alles, behalve dit onderdeel, lag klaar in wisselstukken, maar er was een plan B: een vervangbuggy. Nicolas vader zorgde voor de vervanging. “De defecten bleven zich echter opstapelen en zelfs met plan B geraakten we maar 3 kilometer verder. Het donorcentrum in Brugge wordt even uitgesteld maar morgen gaan we verder. Maar hoe, dat weten we nog niet”, zegt Nicolas.

“Wie wil zijn kennis in buggy’s doneren aan Plasma For Kids? Als Franne kan blijven gaan met haar immuniteit die een steek laat vallen, dan kunnen wij dit ook met ons materiaal.” Wie wil of kan helpen, kan Nicola opbellen op 0495 83 46 05.