Wie kan helpen? Dirk (68) zoekt na 55 jaar zijn eerste jeugdliefde terug

Bieke Cobbaert

Dirk van Rosmalen (68) is op zoek naar zijn eerste jeugdliefje Patricia. Ruim 50 jaar geleden hadden ze een klik, maar het is uiteindelijk nooit iets geworden tussen de twee. Toch bleef Patricia altijd in zijn hart zitten. “Ik wil haar niet afschrikken, maar ik wil wel heel graag weten hoe het met haar gaat”, doet Dirk een oproep.

Dirk van Rosmalen groeide op als oudste zoon in een gezin met vier kinderen. Samen met vader Marcel van Rosmalen en moeder Jenny Boussemaere woonde het gezin langs de Smedenstraat. Marcel nam enkele jaren geleden zijn intrek in het woonzorgcentrum De Zeventorentjes, Jenny overleed in 2012 op 82-jarige leeftijd.

Dirk, nu 68 jaar, keerde ondertussen na vele jaren terug naar zijn hometown . Sinds maart 2020 woont hij in de Felix Timmermansstraat in Assebroek, in het huis waar zijn ouders woonden. “Het was de liefde die me eind jaren 70 naar Zuid-Oost-Limburg lokte. Ik woonde in Riemst, een gemeente tussen Tongeren en Maastricht. Daar, in Riemst, werkte ik 37 jaar als gemeentelijk communicatieambtenaar. Vele jaren was de bekende N-VA-politicus Jan Peumans er burgemeester en schepen”, begint Dirk.

Stukgelopen relatie

Na een tussenstop in Zonhoven en Merksem belandde Dirk weer in zijn geboortestad. Het was, ironisch genoeg, de liefde die hem terug naar Brugge bracht. “Na een stukgelopen relatie kwam ik terug hier wonen, een compleet andere situatie dus. Ik ben nog altijd bezig om het hier weer gewoon te worden. Ik mis Limburg, maar dat is wellicht niet ongewoon als je ergens zo lang hebt gewoond.”

Net als zoveel mensen ondervindt Dirk last van de beperkingen die corona oplegt om een normaal sociaal leven te hebben. De zee van tijd die hij nu ervaart, deed Dirk terugdenken aan Patricia, zijn allereerste jeugdvriendinnetje. “Ik leerde haar kennen toen ik 12 jaar was. Zij was iets jonger. We leerden elkaar kennen aan de zandbak ter hoogte van de Jan Breydellaan en de Pieter de Conincklaan in Sint-Andries. Patricia woonde recht tegenover het speelplein en was er regelmatig, net als ikzelf. We hadden meteen een klik, zelfs op die prille, jonge leeftijd. Ze sprak toen al letterlijk en figuurlijk tot de verbeelding”, blikt Dirk terug.

Hij verloor Patricia mettertijd uit het oog, tot hij haar opnieuw ontmoette tijdens zijn studentenjob in Taverne Royale – nu restaurant Sint Joris – op de Markt van Brugge. “Op een keer verplaatste ik mij van de zaal naar de keuken en plots zag ik haar staan: Patricia. Ik was compleet verbouwereerd en voelde enkel maar innerlijke blijdschap. Die stilzwijgende klik tussen ons was er bovendien meteen opnieuw. Vrij snel had ik door dat Patricia een familieband had met de uitbaatster en ook dat ze nog een zus heeft die Marie-Rose heet. Ook de naam van haar moeder kwam ik te weten, Elza. Dat zijn ongeveer alle aanwijzingen die ik heb over Patricia.”

Speciale plaats

Dirk zag Patricia nog enkele keren terug in de Royale, maar contact maken lukte niet echt. “Moeder Elza was immers bijna altijd omnipresent… Toch heb ik eens boekjes uitgewisseld met Patricia. Geheel op onzichtbare, creatieve manier, of wat had je gedacht. Toen ik ze terugkreeg, ontdekte ik dat Patricia aantekeningen had gemaakt in potlood op een van de pagina’s. Daarna heb ik haar nooit meer ontmoet. Maar ze heeft wel altijd die speciale plaats in mijn hart blijven behouden. Daarom zou ik haar graag eens terugzien.”

Dirk wil Patricia allerminst afschrikken met zijn oproep. “Het is niet dat ik uit ben op een romance of de versiertoer op wil gaan. Ik kan me voorstellen dat Patricia een relatie heeft, getrouwd is en kinderen heeft. Maar ik zou gewoon heel erg graag willen weten hoe het met haar gaat en waar en wat het leven haar gebracht heeft. Het zou ook een leuke aanleiding zijn om de sociale impasse die corona veroorzaakt op deze manier eens te doorbreken”, besluit Dirk.

>> Wie Dirk op het juiste spoor kan zetten, kan hem mailen op dirkvanrosmalen@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.