Wie is Pierre Pringiers, de ‘held van Sri Lanka’?

De in Sri Lanka actieve ondernemer Pierre Pringiers staat de voorbije weken volop in de belangstelling. Hij is te zien het tv-programma ‘Succesrijk’ op VTM over (succesrijke) ondernemers in het buitenland. En net nu komt Sri Lanka – negatief – in het nieuws door de terreuraanslagen. Maar wie is die man die nu eens aan Kortrijk, dan weer aan de kust gelinkt wordt?

Pierre Pringiers is een geboren en getogen Kortrijkzaan. Hij woont en werkt bijna 40 jaar in Sri Lanka maar heeft in zijn thuisland een stek in Stalhille, kleine deelgemeente van Jabbeke, waardoor hij ook graag aan de kust vertoeft. Hij groeide op in de Jan Breydellaan in Kortrijk in een gezin van zes kinderen. Zijn vader was boekhouder bij de Kortrijkse Fiduciaire. Zelf werd hij ingenieur. Hij was een tijdlang assistent aan de RU Gent, tot hij voor het bandenbedrijf Bergougnan n Gent ging werken. Het was in opdracht van dit bedrijf dat hij in1980 naar Sri Lanka trok om er een fabriek op te starten. Vier jaar later echter richtte hij met een plaatselijke partner onder de naam Loadstar een eigen onderneming op. Die specialiseerde zich in industriebanden. Vorig jaar werd het bedrijf, waar zo’n 5.300 mensen werken, verkocht aan Michelin. Zijn zoon Koenraad blijft er aan de slag. Zelf gaat hij allesbehalve rusten en is hij actief geworden in de scheepsbouw: hij bouwt nu onder meer catamarans en stelt daarbij ook alweer 300 mensen tewerk.

Pierre is getrouwd met Saskia Pintelon, die ook in de Jan Breydellaan woonde. Haar vader Werner was bankbediende en een bekend figuur in Kortrijk: hij is 102 geworden. Saskia is nog lerares geweest aan Sint-Lucas in Gent en de Kunstacademie in Kortrijk. Ze is kunstenares en heeft al geregeld in het Kortrijkse geëxposeerd. Beiden hebben nog heel wat familie in Kortrijk.

Pierre Pringiers kwam in 2004 al volop in het nieuws toen op tweede kerstdag een tsunami Sri Lanka zwaar trof en waaraan hij zelf op het nippertje ontsnapte. Hij ging toen onmiddellijk aan de slag om de getroffen bevolking te helpen. Hij stelde personeel ter beschikking, bouwde huizen en vissersboten. Het leidde tot de stichting ‘Building a future foundation’ (BAFF), die onder andere jongeren opleidt om hun meer jobkansen te bieden. Ook nu weer, na de aanslagen op Pasen, wil de Kortrijkzaan er alles aan doen om het imago ‘zijn’ land te herstellen. Het was ook de reden waarom hij toezegde om aan het VTM-programma deel te nemen: niet om zichzelf in de kijker te plaatsen maar om te wijzen op de troeven van het eiland dat vroeger Ceylon heette en vooral bekend was om zijn theeplantages.

Nog een opmerkelijk detail: de 25-jarige Victor Rombaut, deelnemer aan het nu lopende ‘Boer zkt. vrouw – De wereld rond’ op VTM, is een kleinzoon van Pierre Pringiers. Hij leidt er een megaboerderij van 4.000 hectare en stelt er 55 mensen tewerk… Hij heeft alvast ondernemersbloed in de genen…

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.