Wie is jouw favoriet als West-Vlaams Ambassadeur ? Stem hier op jouw top 3!

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wie volgt Niels Destadsbader op als West-Vlaams Ambassadeur? In samenwerking met Radio 2, Focus-WTV en de provincie verkiezen we voor de derde keer deze West-Vlaamse vaandeldrager. Een professionele vakjury buigt zich op 20 november over deze vraag. Maar ook jouw stem doet ertoe beste lezer. Wat is jouw top 3?

Wie blonk uit in zijn of haar vak? Deed dat als pure West-Vlaming met hart, ziel en trots? En zorgde daarbij voor hoop, licht en perspectief tijdens het coronajaar 2020? Wie heeft met andere woorden alles in huis om de derde West-Vlaams Ambassadeur te worden? Ziehier de vijf kandidaten.

Saghine Lampaert

Saghine Lampaert.
Saghine Lampaert.© Joke Couvreur

Haar broer won De Driedaagse Brugge-De Panne, beukend tegen de wind in. Maar dit jaar was het vooral Saghine Lampaert (27) uit Ingelmunster die een hels gevecht leverde. Als spoedverpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis stond de jongere zus van skarter Yves in de frontlinie in de strijd tegen het coronavirus. Elke patiënt tijdens elke loodzware shift helpen. Deuredoen, zonder klagen, omdat zorgen voor in elke vezel van haar lichaam zit. Saghine Lampaert staat symbool voor elke verpleegkundige, voor elke arts, voor elke zorgkundige. Voor iedereen die de zorg rechthield.

Is Saghine jouw favoriet? Stem hier op jouw top 3.

Wim Opbrouck

Wim Opbrouck.
Wim Opbrouck.© Kris Van Exel

Wim Opbrouck (51) vatten in één hokje is onmogelijk. Acteur en presentator, zanger en podiumbeest. Artiest zonder weerga, beir met het hart op de tong. Zingend in de lockdown, omdat muziek nu eenmaal de pijn verlicht. Lachend boven taarten, omdat zoetigheid het bittere verjaagt. Vechtend voor zijn vak, omdat cultuur broodnodig is. Spelend tot de laatste dag, omdat dat nu eenmaal is wat Wim Opbrouck tot Wim Opbrouck maakt. Trots en fier, zoals wij op hem.

Is Wim jouw favoriet? Stem hier op jouw top 3.

Karl Vannieuwkerke

Karl Vannieuwkerke.
Karl Vannieuwkerke.© Guillaume Decock.

Of het nu de koers is of het leven: Karl Vannieuwkerke (49) viert het als geen ander. Samen met sopraan Astrid Stockman bracht de televisiemaker het goeie Vlaamse leven in onze huiskamers. Vive le vélo werd voor één keer Vive la vie. Omdat ondanks al het donkere, het licht blijft schijnen. Ondanks alle stilte de verhalen verteld blijven worden. En ondanks alle verdriet hoop er altijd zal zijn. Karl luistert, vraagt, toont en beschrijft. Vive le Karl!

Is Karl jouw favoriet? Stem hier op jouw top 3.

Katrien Verfaillie

Katrien Verfaillie.
Katrien Verfaillie.© Bram Van Oost/Katrien Kunnik

Op de tonen van het prachtige Het Dorp van Wim Sonneveld, begeleid door piano en in het oer-West-Vlaams. Het prachtige ‘coronalied’ Kunnik Nemi Na Joen Komn van de Stavelse Katrien Verfaillie – samen met de stem van Raf Walschaerts en de contrabas van Walter Janssens – greep niet alleen naar de keel, maar dwong heel subtiel elk haartje op ieders arm recht te komen. Gefilmd door het keukenraam zingt Katrien hoe de ‘in ons kot-periode’ weegt op het gemoed, maar hoe er na al die tidden van corona geknuffeld en gedanst zal worden. Het filmpje werd honderdduizenden keer bekeken en beluisterd, nog veel vaker wist Katrien te raken.

Is Katrien jouw favoriet? Stem hier op jouw top 3.

Flip Kowlier

Flip Kowlier.
Flip Kowlier.© Davy Coghe

Flip Kowlier, 41 jaar, Izegemnaar van geboorte, muzikant en verteller pur sang. Met ‘t Hof van Commerce zette hij zijn dialect op de kaart. En ook nu blijft hij trouw aan het West-Vlaams, zowel solo als bij de Ertebrekers. Dat Flip de eer kreeg om het wereldberoemde kinderverhaal De Gruffalo van Julia Donaldson te vertalen naar oes taaltje, mag dan ook geen verrassing heten. Verwestvlaamsen op kindermaat, hij kan het, hij doet het. Een vat vol verhalen dat staat te popelen om te vertellen.

Is Flip jouw favoriet? Stem hier op jouw top 3.

Perspectief in coronatijden

Met Wim Opbrouck, Saghine Lampaert, Karl Vannieuwkerke, Katrien Verfaillie en Flip Kowlier zijn er dit jaar dus vijf kanshebbers. “We hebben lang nagedacht over hoe we het dit jaar wilden aanpakken”, zegt Pascal Kerkhove, redactiedirecteur bij De Krant van West-Vlaanderen. “Heel bewust hebben we het derde criterium perspectief in coronatijden toegevoegd. In een jaar zoals 2020, is dat sprankeltje hoop essentieel.”

Met verpleegkundige Saghine Lampaert werd bovendien ook specifiek iemand uit de zorg genomineerd. “Maar we hadden honderden mensen kunnen kiezen. Allemaal West-Vlamingen uit de zorgsector die zijn blijven gaan, ondanks alles”, aldus Pascal Kerkhove. “De zorg stond in 2020 meer dan ooit voor die West-Vlaamse mentaliteit. Deuredoen. Nooit opgeven. Saghine is het gezicht van hen allemaal.”

Wie de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur wordt, kan ook jij mee bepalen. Nog tot en met donderdag 19 november kan je online stemmen. Op vrijdag 20 november buigt de vakjury zich dan over de genomineerden. Die jury, onder leiding van voorzitter Michel D’Hooghe, bestaat uit uit vertegenwoordigers van vier partners: De Krant van West-Vlaanderen, Radio 2, Focus-WTV en de Provincie West-Vlaanderen.

Stem op jouw top 3 en maak kans op een Samsung HD TV! Stemmen doe je hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.