Wie is de bekendste Belg in Brazilië?

Maarten Vandenbussche

Onze Man polste in hoeverre ze België kennen in Rio.

Kennen de Brazilianen België? Het valt mee. En het feit dat onze Rode Duivels zich voor de Copa, ofte de Wereldbeker voetbal, plaatsten doet daar zeker geen kwaad aan.

Chocolade of frieten?

Sommigen kunnen België behoorlijk situeren : naast Duitsland. Niet meteen iets waar wij mee zouden uitpakken, maar het is wel waar natuurlijk. Frappant is waar ze dan nog meer mee aankomen. Niks geen chocolade of frieten -twee dingen die hier overigens opvallend duur zijn- en als u dacht dat pater Damiaan en Eddy Merckx of met wat fantasie Hercule Poirot of Kuifje, de bekendste Belgen zijn in het buitenland, dan hebt u het goed mis. Of dan geldt dat toch zeker niet voor Brazilië.

Allemaal familie in Brussel

Opvallend is dat heel wat mensen hier familie hebben bij ons. Allemaal in Brussel, zo lijkt het. Hoewel Brazilië de afgelopen jaren economische voorspoed kende, trekken nog steeds mensen naar Europa op zoek naar een beter bestaan. Al zijn dat uitzonderingen. De meesten hopen hun dromen waar te maken in de grote steden hier, zoals Rio of São Paulo.

Brugge bekend

Onze hoofdstad is met voorsprong de bekendste plaats, op de voet gevolgd door… ons eigenste Brugge! Misschien moet u op een mooie lentedag zelf nog maar eens de Breydelstad gaan verkennen om te zien hoe verbluffend mooi die is.

Kompany en Hazard

De Rode Duivels doen hier vooralsnog geen belletje rinkelen. Dat zal uiteraard veranderen als ons nationale elftal hier straks met sambavoetbal de Braziliaanse harten zal veroveren, maar af en toe ontmoet je toch een kenner. Kompany, Fellaini en vooral Hazard genieten al een zekere naamsbekendheid. Ook die zingende duivel, Stromae, is geen onbekende. Mijn pink eraf als Ta Fête ook hier geen potten breekt. In elk geval zal niemand er zich een buil aan vallen dat het nummer niet in het Nederlands is.

De bekendste is…

Maar absoluut de ‘bekendste Belg’? is een festival, tot mijn stomme verbazing. Tomorrowland. Niemand is er ooit geweest, maar werkelijk iedereen onder de dertig kent het. Spontaan. Dra blijkt dat je Belg bent, roepen ze het uit. Echt ongelofelijk. Dat concept is klaar om na Europa en de VS ook de rest van de wereld te veroveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier