Wie herstelt uniek stukje erfgoed in Menen in ere?

Makelaars Fries Blancke en Gilles Van Belle laten weten dat het huis erfgoed is en dus niet kan gesloopt worden. © foto CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een merkwaardig stukje Menen verscheen zonet op de huizenmarkt. Oude Leielaan 81, een van de oudste nog originele woningen van Menen, staat te koop. “Een plaats die bulkt van de verhalen, het ene nog sappiger dan het andere”, klinkt het bij de huidige eigenaars, die op zoek gaan naar nieuwe bewoners.

Het wordt vaak beschreven als het meest gefotografeerde huis van Menen en staat steevast op de lijst van te bezichtigen plaatsen. Het burgerhuis, met typerend hek, werd in 1905 opgetrokken en behoort tot de oudste woningen die de grensstad nog heeft.

Linda, die het gebouw erfde van haar ouders, kent de geschiedenis als geen ander. “Het werd in 1905 door een brouwer gebouwd”, start ze haar verhaal. “In een van de twee bijgebouwen werd al snel een café geopend: Café Pierre, zoals het toen heette. Ergens in de gevel is die opdruk nog steeds terug te vinden. Het waren wilde jaren dus volgden er al snel wilde verhalen over het gebouw.”

Zelfs het authentieke houten balkon is nog aanwezig.
Zelfs het authentieke houten balkon is nog aanwezig. © foto CLL

De stem van Linda verraadt dat de oorspronkelijke bewoners van de woning, een authentieke cottage, niet altijd even kuis waren. “Toen het werd gebouwd stond er hier eigenlijk niets”, gaat ze verder. “Er was een boerderij, die toen de naam Warande had, een naam die uiteindelijk werd overgenomen door de wijk die decennia later werd gebouwd. Voor de rest was het erg rustig en dus dat trok heel wat frivole mensen aan. De cottage werd al snel een ‘rendez-vous’-kot, waar mensen elkaar in den duik konden ontmoeten. Zo liep het hier op een keer bijna fout, toen een iemand er iemand met zijn verovering werd betrapt. Hij probeerde te vluchten via het houten balkon en sprong naar beneden. Sprong hij zelf of werd hij geduwd? Dat vertellen die verhalen natuurlijk niet.”

Nostalgie

De woning kwam in handen van de familie van Linda terecht en bleef dat tot op heden. “In 1925 kocht mijn grootvader het en zo bleef onze familie er altijd in wonen”, pikt Linda in. “Tot vorige maand woonde mijn moeder hier nog maar ze heeft nu een meer aangepaste plaats gevonden. Wie de cottage koopt, koopt meteen een flink stukje nostalgie. De inkomhal werd bijvoorbeeld volledig bewaard zoals het was bij de bouw ervan. Een unieke plek die je nergens nog zal kunnen vinden.”

De inkomhal is nog zoals het oorspronkelijk was.
De inkomhal is nog zoals het oorspronkelijk was. © foto CLL

Erfgoed

Fries Blancke en Gilles Van Belle, de makelaars die zich over de verkoop ontfermen, geven nog enkele cruciale elementen mee. “Er zal wat nostalgische liefde nodig zijn om de woning op te krikken naar de moderne normen maar het bruist er van inspiratie”, klinkt het.

“De woning is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Zomaar platgooien kan dus niet maar het laten herleven zoals in haar glorietijd is absoluut wel een mogelijkheid. We begeleiden de kopers tijdens het traject, zodat Oude Leielaan 81 volledig klaargestoomd wordt voor de volgende eeuw.”

Gegadigden kunnen zich melden via www.mijnhabitat.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier