Wie helpt zoeken naar de 150 jaar oude werkbank van Johan Mortier?

Johan Mortier bij de plaats waar de werkbank stond. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Johan Mortier en zijn dochter Valerie, spelend lid van toneelclub Het Open Deurtje in Brugge, staan voor een raadsel. De oude werkbank van Johan, die conciërge en onderhoudsman is in het gebouw van de toneelvereniging, is spoorloos verdwenen. “We dachten eerst dat die per abuis naar het containerpark in Moerkerke gebracht werd maar ik heb aanwijzingen dat de werkbank daar nooit is toegekomen én dat die zou doorverkocht zijn”, zegt Valerie Mortier.

Valerie Mortier speelt al jarenlang toneel in het gebouw De Violier in de Violierstraat in Brugge. Haar vader Johan is er conciërge, bekommert zich om de decorafdeling en knapt er graag allerhande klusjes op. Daarvoor gebruikt hij onder meer een oude werkbank, die zelfs nog toebehoorde aan zijn grootvader.

“Het gaat dus om een werkbank die nog van mijn overgrootvader is geweest”, zegt Valerie Mortier. “Je kunt wel denken hoe oud die bank al moet zijn. Hij stond er wel 30 jaar in diezelfde ruimte op de zolder.” Hij stond er dus maar het voorbije weekend bleek de werkbank verdwenen.

“Geen werkbank te zien…”

“We verhuren een deel van die ruimte aan een bevriende toneelgroep en vorige zaterdag besloot een lid van die toneelgroep om eens grote kuis te houden op de zolder”, gaat Valerie Mortier verder. “Die persoon heeft dan blijkbaar de opdracht gegeven aan iemand om die werkbank naar het containerpark in Moerkerke te brengen. We hoorden dan dat die werkbank op zaterdagnamiddag, 18 januari dus, omstreeks half vier in de namiddag zou binnen gebracht zijn in het containerpark. Mijn vader, die pas de zondag merkte dat de werkbank weg was, is dan op maandag naar het containerpark in Moerkerke geweest. Maar daar was die niet te vinden. Hij ging zelfs aankloppen naar het afvalverwerkingsbedrijf in Eeklo waar de volle containers naartoe gebracht werden en was erbij toen die container geleegd werd maar helaas: geen werkbank te zien.”

Grote emotionele waarde

“Op zich heeft die werkbaar niet echt een grote waarde maar het is emotioneel gezien wel een belangrijk stuk voor onze familie.” Valerie heeft intussen een sterk vermoeden dat de werkbank nooit op het containerpark in Moerkerke is terecht gekomen. “Ik ben er echt wel door gebeten om dit uit te vissen en heb zelf een ‘onderzoek’ in gesteld. Ik meen te weten wie de werkbank in de auto heeft gestoken om die zogezegd naar het containerpark te voeren”, zegt Valerie.

“Gestolen en doorverkocht”

“In het containerpark van Moerkerke heeft men die man met die welbepaalde auto die ik omschreef wel weten toekomen maar de containerparkwachters konden niet bevestigen dat die persoon daar ook die werkbank heeft achtergelaten. Dus ik heb goede aanwijzingen die mij doen denken dat de werkbank onderweg van eigenaar is veranderd. Gestolen en doorverkocht mag ik het dus eigenlijk wel noemen. Ik heb er die persoon mee geconfronteerd maar hij blijft zeggen dat hij de werkbank naar het containerpark heeft gebracht. In eerste instantie probeer ik het zelf op te lossen. Hopelijk komt de werkbank alsnog boven water. Maar er is wel al contact geweest met de politie uiteraard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier