Wie helpt Siberische oehoe van Dylan terugvinden?

Redactie KW

Al een week lang is Dylan Bogaert (28) uit Diksmuide op zoek naar zijn lievelingsdier, een Siberische oehoe met de naam Iggy. Het indrukwekkende dier vloog vorige week vrijdag weg en is sindsdien spoorloos. Dorpsgenoten en vogelliefhebbers helpen sindsdien met de zoektocht. “Het verlies is zeer emotioneel voor me. Iggy was een laatste cadeau van mijn mama die vorige maand stierf”, zucht Dylan.

De 10 maanden oude oehoe verblijft al zeven maanden bij Dylan uit de Eikhofstraat in Diksmuide. Het dier werd geboren in gevangenschap en kwam als jongeling bij Dylan terecht. “Ik ben al jaren een grote roofvogelliefhebber en begon met een kerkuiltje”, zegt Dylan.

“Mettertijd kreeg ik meer en meer kennis. Ik heb altijd al gedroomd van een grote uil die ik zelf kon trainen. Mijn mama wist dat en deed me Iggy cadeau toen het dier nog maar enkele maanden oud was. Het was het laatste cadeau van mijn mama, want ze is vorige maand op 19 december overleden aan kanker. Het verlies van Iggy is daarom zeer zwaar om dragen voor me. Het maakt me heel emotioneel.”

Deur per ongeluk open

Het dier ontsnapte vorige week vrijdag uit de 25 vierkante meter grote volière in Dylans tuin. “Het was eigenlijk een dom ongeluk”, vervolgt Dylan. “Mijn papa had Iggy net wat eten gegeven en ging terug in huis. Uit het keukenraam zag hij ze plots zitten in de tuin. De deur van haar volière is met een haak in het slot, maar die was niet goed dichtgevallen.”

“Mijn papa benaderde haar voorzichtig maar wellicht vreesde ze dat hij het eten terug zou weghalen en is ze weggevlogen. De hele avond hebben we ze nog gezien maar sindsdien is ze spoorloos. Nochtans is ze redelijk tam. We waren volop aan het trainen met haar om haar aan een touw vrij rond te laten vliegen.”

Dorpsgenoten

Dylan lanceerde een oproep om Iggy terug te vinden en die werd al meer dan 3.000 keer gedeeld. “De hulp is echt enorm. Heel wat dorpsgenoten zijn mee op zoek. Ik krijg tal van berichten en telefoontjes van mensen die met de fiets ritjes gaan maken om te zoeken. Ook vogelliefhebbers zijn mee op zoek. Zelfs de postbode liet weten te helpen uitkijken tijdens de ronde. Enkele dagen geleden werd Iggy nog gespot in Woumen, vlakbij. Helaas was ik net te laat om haar te kunnen vangen.”

Lees verder onder het facebookbericht

Hallo iedereen gelieve zoveel mogelijk te delen !!!!!!!! deze vooravond is men uil ontsnapt een Siberische oehoe die op…

Geplaatst door Dylan Bogaert op Vrijdag 22 januari 2021

De Siberische oehoe is een zeer grote uilensoort. Het mannetje kan tot 70 centimeter groot worden en meer dan 4 kilogram wegen. Zeker tijdens de vlucht is het dier indrukwekkend want de spanwijdte van de vleugels bedraagt bijna 190 centimeter. Het dier komt normaal voor in grasvlaktes of bossen ,maar wordt ook vaak gehouden als gezelschapsdier.

Sommigen vinden dat ongepast, zo mocht ook Dylan ervaren. “Maar ik verzeker je: Iggy krijgt de beste zorgen. Ik ben ook wettelijk in orde. Ze is geringd en ik heb de nodige papieren. Ik heb de kennis en laat me bijstaan door valkeniers. Haar volière is ook voldoende groot. Ook de vogelopvangcentra van Oostende, Beernem en Geraardsbergen zijn op de hoogte, net als de politie. Ik hoop zo hard dat ik Iggy kan terugvinden.” Wie de vogel gezien heeft neemt best contact op met de politie of het vogelopvangcentrum. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier