Wie helpt Dominique om de grootste kerstboom van België te haken?

Redactie KW

Als het van Dominique Vandecasteele afhangt, krijgt Rollegem dit jaar de grootste gehaakte kerstboom. Ze is momenteel iedereen warm aan het maken om vierkantjes te haken.

“Ik kreeg via mijn dochter een foto door van een dergelijke kerstboom in Italië. Aangezien de Rollegemnaren in de jaren 80 in staat waren om een groot wandtapijt te maken ter gelegenheid van de folklorefeesten moet ook zo’n grote kerstboom mogelijk zijn”, aldus Dominique. Het Rollegems wandtapijt van 30,25 meter hoog en 21,24 meter breed haalde in 1984 zelfs het Guinness Book of Records.

Lapjes van 20 op 20 cm

“Als het lukt om een kerstboom te maken van 6 meter hoog en een diameter van 3,5 meter – dezelfde grootte als het Italiaanse voorbeeld – zou dat de grootste gehaakte kerstboom in België zijn. “In Genk maakten ze met de Italiaanse gemeenschap ook al eens een van 5 meter groot.”

Voor de kerstboom heeft Dominique 3.100 gehaakte lapjes van 20 op 20 cm nodig. “Iemand die gewoon is om te haken, doet een uurtje over een lapje. We beginnen in februari met haken en zouden tegen september het haakwerk klaar willen hebben. Alles moet ook nog aan elkaar genaaid worden. Wie er een per week aanlevert gedurende die maanden kan al 32 lapjes binnen brengen.”

Nu is Dominque eerst op zoek naar voldoende mensen die kunnen haken en naar wol. Wie helpt haar?

Dominique is alvast begonnen met haken. “Vroeger breide ik veel, maar gebreide stukken worden niet zoveel meer gedragen. Nu haak ik veel. Je kan een haakwerkje overal meenemen en dat maakt het interessant om het samen te doen. Ik denk er ook aan om met onze mensen die haken samen te komen in het oc wanneer het wijkteam brei- en gezelschapsspellennamiddagen organiseert.

Constructie

Dominique moet ook nog nadenken over de constructie. “Misschien moeten we eens informeren bij wie reuzen maakt, ofwel kunnen we bij het vroegere VTI vragen of dit een schoolproject kan worden. De mannen kunnen bestuderen hoe dat moet, terwijl de vrouwen verder haken.”

Nu is Dominque eerst op zoek naar voldoende mensen die kunnen haken en naar wol. Wie kan meewerken of iets kan bezorgen belt Dominique op 056 21 95 81 of op 0486 82 05 51.

Organisaties

Dominique is niet aan haar proefstuk toe als het over organisaties en uitdagingen gaat. Ze haalde St-Pol jenever naar Rollegem voor op de folklorefeesten, organiseerde jaren de jaarlijkse Zoë-van-Rollegem hondenwandeling, hielp al zeven jaar mee met de organisatie van de straatfeesten, startte in 2018 het wekelijks marktje in Rollegem waar ze wekelijks met haar koffietafel staat en nu wil ze haar kerstboom. “Ik heb graag leven in Rollegem”, zegt ze tot slot.

(EDB)