Wie heeft een idee voor deze hectare grond? Leiedal zoekt duurzame invulling

Deze hectare grond in Sint-Denijs staat open voor alle wilde voorstellen. © Leiedal
Redactie KW

Intercommunale Leiedal stelt in Sint-Denijs 1 hectare woonuitbreidingsgebied ter beschikking. Via een open oproep kunnen geïnteresseerden een passend voorstel indienen voor een duurzaam, innovatief openruimteproject. Er is slechts een voorwaarde: de invulling moet een meerwaarde bieden voor eht klimaat, de omgeving en de buurtbewoners. Tot 1 januari kan je je voorstel indienen via de site van Leiedal.

Leiedal kocht het stuk woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs, deelgemeente van Zwevegem, in de jaren tachtig al aan. “Zo’n gebieden kan je zien als reservegrond voor wonen”, duidt algemeen directeur Filip Vanhaverbeke. “Maar uit de prognoses blijkt dat het aansnijden van deze gebieden niet nodig is. Vandaar dat we dit gebied in samenspraak met het gemeentebestuur van Zwevegem niet voor wonen, maar wel voor open ruimte ruimte willen voorbehouden.”

“In Vlaanderen worden nog elke dag 12 voetbalvelden aan open ruimte aangesneden. Het zoveel mogelijk bewaren van die open ruimte, zoals we hier willen doen, getuigt van een gezonde ambitie“, zegt Leiedal-voorzitter Wout Maddens. Op de grond moet wel een duurzaam en innovatief openruimteproject komen. “Een meerwaarde voor de omgeving en het klimaat én een positief verhaal voor de inwoners van Sint-Denijs“, pikt burgemeester Doutreluingne in. “Het is dus niet enkel de bedoeling om de open ruimte te vrijwaren, maar ook om haar kwaliteiten en multifunctionaliteit optimaal te benutten.”

Wie een concreet idee heeft voor wat er op de hectare in Sint-Denijs kan gebeuren, kan zijn of haar voorstel indienen tot 1 januari 2020. Dat doe je via de site van Leiedal. Leiedal mikt vooral op lokale verenigingen, organisaties en ondernemingen maar ook op coöperatieve venootschappen en particuliere personen. “Met de initiatiefnemers die het beste projectvoorstel indienen, wordt een overeenkomst afgesloten voor een gebruiksrecht van minstens 10 jaar“, aldus Filip Vanhaverbeke nog. “Die termijn moet toelaten een duurzaam project te realiseren dat voldoet aan alle doelstellingen.”

Op woensdag 13 november organiseert Leiedal nog een infomoment in De Vrijheid in Sint-Denijs. Inschrijven kan eenvoudig via dezelfde site van Leiedal. Het infomoment vindt plaats om 19 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.