“Wie gaat dat hier opruimen?” Rally beroert gemeenteraad van Zwevegem

Redactie KW

Op de gemeenteraadzitting maandagavond werd door Eddy Loosveldt gevraagd wie de schade zal betalen die de rallyrijders veroorzaakten langs de landelijke wegen in Sint-Denijs. De gemeente zegt dat de organisatie zal verantwoordelijk gesteld worden.

Door Geert Vanhessche

Gewapend met het nodige fotomateriaal vroeg Groen-raadslid Eddy Loosveldt wie zal instaan voor het opruimen van de wegen en het herstellen van de schade na de doortocht van de autorally ‘6 Uren van Kortrijk’. “Ik ben vandaag (maandag, red.) langs het parcours gereden waar de auto’s in het weekend voorbijraasden. Ik heb op diverse plaatsen nogal wat schade vastgesteld. Bepaalde wegbermen zijn gewoon kapotgereden en andere wegen zijn nog besmeurd met modder. Wie zal dit herstellen en de wegen netjes maken?“, vroeg hij zich af.

Schepen Marc Desloovere (SP.A) kon zich vinden in de opmerkingen van Eddy Loosveldt. “Vooreerst is het de organisatie die moet instaan voor het reinigen van de wegen en het herstellen van de wegbermen. Er zijn blijkbaar al enkele wegen moddervrij gemaakt, maar lang nog niet alles. Ik begrijp wel dat men niet alles in één dag kan in orde brengen, maar tegen het einde van de week zou dit toch moeten lukken.”

De schepen voegde er zelfs nog aan toe dat men vorige week op het parcours foto’s is gaan nemen over de toestand voor de rally en maandag met de politie vaststellingen is gaan doen over de toestand na de rally. “Veel plaats voor discussie zal er dus niet zijn. Wanneer we merken dat het te lang duurt eer we reactie zien vanuit de organisatie, zullen verdere stappen ondernomen worden.” Burgemeester Doutreluingne wees er nog even op dat het dit jaar de laatste keer was dat de rally op Zwevegems grondgebied mocht rijden.

Zone 30

Nog op de gemeenteraad vroeg Carol Bostyn (Lijst Burgemeester) aandacht voor de verkeersveiligheid rond de school in Zwevegem-Knokke. “De zoektocht naar een gemachtigd opzichter blijkt niet zo eenvoudig. Misschien kunnen we de schoolomgeving veiliger maken door er een zone 30 in te voeren, in plaats van de 50 km per uur die er nu mag gereden worden.”

Verantwoordelijke schepen Marc Desloovere (SP.A) beloofde het idee te onderzoeken. “Ik kan u wel nu al zeggen, dat het invoeren van een zone 30 meer is dan het louter plaatsen van verkeersborden. We zijn van plan bij de aanleg van het Lettenhofpark ook de Avelgemstraat her in te richten. We zullen wel, samen met de politie, kijken wat nu haalbaar is aan maatregelen, maar ik kan zeker niet beloven dat het morgen al zal gerealiseerd zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.