Wie doorkomt de coronacrisis het best: brouwer of cafébaas?

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Een op de vijf cafébazen vreest het faillissement. De vraag is wie deze failliete cafés gaat overnemen. Zijn dat onafhankelijke cafébazen? Of zullen de grote brouwers hun greep op het cafélandschap nog versterken?

Een eigen peiling bij honderd cafébazen leert dat vier op de vijf niet meteen een faillissement vrezen. Onder hen geven er een paar aan onafhankelijk te zijn. “Ik hoef geen pacht of lening te betalen, dus ik ben bij de gelukkigen”, laat een cafébaas uit Wielsbeke weten. Een andere cafébaas uit Menen geeft aan “niet gebonden te zijn aan een brouwer, en nu wel het hoofd boven water kan houden dankzij de steunmaatregelen.”

Maar een groot deel van de cafés is niet onafhankelijk, maar eigendom van een brouwer. Dat is historisch zo gegroeid. Cafébazen kregen in het verleden vaak geen lening losgepeuterd bij de banken: de horeca is een van de sectoren met het meeste aantal faillissementen. Dus sprongen brouwers bij. Zij kochten of huurden het pand, en verhuren dat weer door aan de cafébaas, die zijn onafhankelijkheid verloor.

In een context waarin aan de toog hangen nog een hele tijd verboden zal zijn, en er minder klanten tegelijk op café zullen mogen zitten, lijkt dit er niet op te verbeteren. Zelfstandige ondernemers zullen nog minder snel een lening kunnen krijgen bij de bank, die de opbrengst van een café toch zeker tijdelijk een stuk minder hoog inschat.

Dat terwijl er de komende maanden wel wat koopjes te doen zullen zijn. Cafépanden op goeie locaties, waarvan de cafébaas door de al te hoge afbetaling het hoofd jammer genoeg niet boven water heeft kunnen houden. De vraag is wie deze cafés dan overneemt. Ambitieuze cafébazen? Of brouwers, die met een pak meer kapitaal het komende slappe jaar, makkelijker kunnen overbruggen.

Als dat laatste scenario zich voltrekt, zullen er nog minder onafhankelijke, vrije cafés zijn. Enerzijds is dat erg voor de vrije ondernemer. Anderzijds mogen we misschien blij zijn dat er überhaupt nog cafés overblijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.