Wie brengt leven in de brouwerij op de site van het oude ziekenhuis in Kortrijk?

Davy Labeeuw van Compagnie Het Zoute en schepen Wout Maddens aan de ingang van de kapel. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute en Stad Kortrijk zijn op zoek naar organisaties die tijdelijk hun intrek willen nemen in enkele gebouwen rond het oude ziekenhuis in de Loofstraat. “De voormalige ziekenhuissite AZ Groeninge is vandaag een desolate plek, met evenwel enorm veel potentieel voor zijn omgeving. Daarom willen we de gebouwen die nog niet onmiddellijk afgebroken worden, een tijdelijke bezetting geven”, klinkt het. De Krant van West-Vlaanderen kreeg alvast een exclusieve rondleiding.

De samenwerking tussen Stad Kortrijk en de projectontwikkelaar in de Loofstraat werd passend LOOF gedoopt. “LOOF is een gemengd project waar Kortrijkzanen zullen kunnen ontspannen, wonen en werken”, legt Davy Labeeuw van Compagnie Het Zoute uit.

Nieuw leven

“Op dit moment doorlopen we heel wat procedures om van LOOF een pronkstuk voor de Doorniksewijk te maken. Die vragen echter veel tijd en het zou voor de buurt een gemiste kans zijn om de potentie van de site gedurende deze periode niet te benutten. Daarom willen we nu al leven in de site blazen door enkele gebouwen tijdelijk een andere bestemming te geven. En dus zoeken we tijdelijke bezetters: personen, organisaties, collectieven die samen van deze site een place-to-be maken.”

In het Koetshuis wil de projectontwikkelaar graag de trekker van de verschillende projecten onder brengen.
In het Koetshuis wil de projectontwikkelaar graag de trekker van de verschillende projecten onder brengen.© Compagnie Het Zoute

Concreet zijn de Engelse Landschapstuin, de Kongregatiekapel, het koetshuis, Drukkerij D’ Hondt, het Lotusgebouw, het buurthuis, de villa in de Jozef Berteelstraat en het oude archief op zoek naar een voorlopige bezetter. “Daarbij leggen we vooral de nadruk op het koetshuis en de kapel”, legt Elke Dolfen van adviesbureau Common Ground uit.

De beschikbare gebouwen.
De beschikbare gebouwen.© Compagnie Het Zoute

“Die gebouwen blijven in het nieuwe project behouden, dus ze worden sowieso wat opgeknapt. We hopen daar ook de trekkers van ons project te huisvesten. Indien er interesse is voor een van de andere gebouwen, zullen we met de kandidaten bekijken wat mogelijk is.”

Meerwaarde voor de buurt

Die mogelijkheden zijn erg uitgebreid. “Eigenlijk zijn er geen exacte voorwaarden”, aldus schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Behalve dan dat je project een meerwaarde moet zijn voor de buurt. De buurtbewoners moeten ook echt betrokken worden. We zullen dus kiezen voor leuke ideeën die rust illustreren en die passen bij de site. We denken daarbij in de richting van kunst en cultuur, maar ook een intiem parkconcertje of een workshop is niet uitgesloten.”

In de tuin zou er plaats zijn voor kleine optredens, foodtrucks of zelfs overnachtingen.
In de tuin zou er plaats zijn voor kleine optredens, foodtrucks of zelfs overnachtingen.© AN

Zowel particulieren als vzw’s en verenigingen kunnen een voorstel indienen. “In eerste instantie mag dat een simpel A4’tje zijn waarop ze zichzelf en hun idee voorstellen”, aldus Davy. “Later komt er wel wat meer bij kijken, zoals een financieel plan. Als projectontwikkelaar zijn we bereid om bij te springen, in rennovaties bijvoorbeeld. Maar wat we precies zullen doen hangt af van de noden van de bezetter. Die maakt trouwens gratis gebruik van de gebouwen.”

Permanent blijven

Wie een voorstel wil indienen kan dat nog doen tot 30 oktober. Halfweg november worden de weerhouden kandidaten al bekend gemaakt, zij mogen een projectvoorstel indienen. In januari 2021 worden de samenwerkingsovereenkomsten opgemaakt. De site effectief betrekken kan dan in het voorjaar van 2021. De bezetting loopt ongeveer een jaar, maar als de projecten in het koetshuis of in de kapel aanslaan, dan kunnen die eventueel permanent blijven.

Interesse? Meer uitleg vind je op loof.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier