Wie adopteert Dayko, de stafford die aan een paal in Kortrijk werd gebonden?

Dayko. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De eigenaar van de hond die vorige week werd achtergelaten op de parking van de Damiaankerk in de Aalbeeksesteenweg heeft beslist om zijn hond af te staan. Het dier komt vrij voor adoptie. De politie stelde een pv op en zowel de eigenaar als het oorspronkelijke baasje werd verhoord.

Vrijdagnamiddag zagen werklieden een man een hond vastknopen aan een paal op de parking van de Damiaankerk, vlak naast de Colruyt in Kortrijk. Daarna liep de man zonder op of om te kijken weg. De stafford terriër bleek erg vriendelijk en de koster belde de politie, die op haar beurt de vrijwilligers van dierenasiel De Leiestreek erbij haalde. Zij konden de chip van het dier scannen. De reu bleek Dayko te heten.

Zwaar leven

“Dayko heeft er al een zwaar leven op zitten”, weet Veerle Debaillie van het dierenasiel. “Hij belandde eerder al in dierenasiel De Grensstreek in Rekkem. Daar werd hij een aantal jaar gelden geadopteerd. De man die hem toen mee naar huis nam, konden we niet bereiken. Zijn vriendin wist ons te vertellen dat hij zijn hond wellicht verkocht had om drugs te kunnen kopen. Het nieuwe baasje van Dayko woont op een klein appartement vlak bij de plek waar hij het dier achterliet. Dat is geen plaats voor zo’n actieve hond, dus natuurlijk liep het mis.”

Medewerker van het asiel Gaëlle Pannecoucke (21) en vrijwilliger Nele Vandenbulcke (25).
Medewerker van het asiel Gaëlle Pannecoucke (21) en vrijwilliger Nele Vandenbulcke (25).© AN

“De man had wel degelijk eerst enkele dierenasielen gecontacteerd”, relativeert Stefanie Van Coppernolle, afdelingshoofd Veiligheid bij de Kortrijkse politie. “Maar tijdens de vakantieperiode worden die overstelpt met aanvragen en werken ze met wachtlijsten. Dus belde hij ons op om te vertellen waar hij de hond had achtergelaten. Wij hebben meteen een patrouille gestuurd. Je hond zomaar dumpen mag natuurlijk niet. We hebben de huidige en de oorspronkelijke eigenaar verhoord en een proces-verbaal opgesteld. Over de strafmaat beslist de rechter, de zaak moet binnenkort voorkomen.”

Adopteren

De oorspronkelijke eigenaar wilde Dayko eerst terug. Hij beweert niks van de situatie af te weten. Maar de politie en enkele vrijwilligers van het asiel konden hem overtuigen het dier af te staan. Anders was hij wellicht in beslag genomen. Honden zomaar weggeven is op zich niet illegaal. “Maar het is niet aan te raden”, aldus een van de vrijwilligers in het asiel. “Tegenwoordig krijgen we almaar meer dieren binnen die mensen gratis kregen via sociale media. Omdat het voor niks is, denken ze er niet goed over na. Enkele weken later blijkt er veel werk of kosten aan zo een dier te zijn. En dan belandt het bij ons.”

Wie adopteert Dayko, de stafford die aan een paal in Kortrijk werd gebonden?
© gf

Dayko is een stafford terriër, het ras heeft een erg slechte naam, maar Dayko is een schatje. Hij schiet fantastisch op met de vrijwilligers van het asiel. Of hij met kinderen, katten en andere honden overeen komt moet nog uitgezocht worden. Wie Dayko wil adopteren, kan zich melden bij dierenasiel De Leiestreek. “We hopen dat hij snel een goede thuis vindt met een grote tuin. Voor staffords is dat niet evident. We hebben er op dit moment zes in het asiel en vaak moeten ze hier jaren blijven”, besluit Veerle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier