White Ballot uit Tielt: “We zijn heel kieskeurig over onze setlist”

White Ballot is helemaal klaar voor optredens. We zien v.l.n.r. Dominique Segers (gitaar), Tom Vandekerkhove (zang), Stefaan Lambert (drums) en Nele Knockaert (basgitaar). © Foto WME
Redactie KW

Met drie Tieltenaren in de rangen kan je White Ballot ongetwijfeld een Tieltse band noemen. Wie houdt van het iets stevigere genre heeft hen ongetwijfeld al aan het werk gehoord.

Tieltenaren Dominique Segers, Stefaan Lambert en Tom Vandekerkhove vormen samen met de Gentse Nele Knockaert de band White Ballot. “Het was eigenlijk Dominique die al even met het idee speelde om na een lange tijd weer een eigen band te stichten”, legt zanger Tom Vandekerkhove uit. “Dominique kende Nele al langer en wist dat ze basgitaar speelde. Zo ging de band van start.”

Na wat uitproberen en na wat wisselende bezettingen kwam Tom erbij en een dik jaar geleden ook Stefaan. “Met drie Tieltenaars en een sympathieke Gentse rockende dame was de klik in de band gauw gemaakt“, lacht Tom.

Voldoende stevig

De bandleden namen vrij snel de beslissing om hun band op te bouwen rond covers waar ze zelf van hielden. “Je moet eerlijk zijn: er zijn ontelbaar veel rockbands en het is dan ook echt moeilijk om met je eigen muziek voet aan grond te krijgen. Maar met enkele goedgekozen covers kan je je publiek heel vlot een bijzonder fijne avond bezorgen. Maar, we zijn wel heel erg kieskeurig als het over onze set gaat. We kiezen de covers zorgvuldig. Zo moeten de nummers zeker voldoende stevig zijn, maar daarnaast willen we ook dat de songs melodieus zijn én er moet een ietwat nostalgisch gevoel bij de muziekliefhebbers opkomen. Zoiets als: ‘Hé, lang geleden dat ik dat nummer nog hoorde. Tof!’ We vermijden dus de platgespeelde deuntjes.”

“Onze naam? Een van de afleveringen uit het tweede seizoen van The A-Team draagt de naam White Ballot”

De band heeft intussen al een mooie setlist kunnen uitbouwen. “We spelen nummers van onder meer Faith No More, Alice in Chains, Helmet, Kyuss, Tool, Filter en System of a Down. Dat zijn eigenlijk niet meteen de meest simpele nummers. We hebben onze setlist al heel vaak aangepast. Veel songs passeerden bij ons de revue, maar zijn er intussen alweer uitgebonjourd. We leggen de lat dus eigenlijk vrij hoog.”

Hol van de leeuw

In de huidige bezitting is de band intussen al iets meer dan een jaar aan het repeteren. “We hebben op dit moment voldoende degelijk materiaal om een fijn optreden te kunnen verzorgen. We kunnen in principe dus ‘de straat op’. Vorig weekend stonden we op het podium in het Rock Café in Leuven. Zowat in het hol van de leeuw, als het ware. Maar we kregen heel veel positieve reacties. Het vele oefenen rendeert dus. We duiken nu weer de repetitieruimte in om de set nog wat uit te breiden.”

“Hoewel niet al onze nummers protestliederen moeten zijn, vind je sowieso heel wat maatschappijkritiek in het iets zwaardere muziekgenre”

De repetities van White Ballot zijn een combinatie van genieten en werken. “Goed wat lawaai maken, iets drinken, wat nummers en ideeën laten horen voor een volgende repetitie en genieten van wat gezever. Dat is het recept voor een repetitie bij ons. Heel tof! In principe repeteren we wekelijks, maar drukbezette levens kunnen soms roet in het eten gooien.”

Protest

Elke band gaat ook voor een goed klinkende naam, die liefst in het geheugen blijft hangen. Voor White Ballot is dat eigenlijk niet anders. “Ik was diegene die de naam heeft aangebracht”, lacht Tom. “Uit jeugdsentiment heb ik de dvd-boxen van The A-Team gekocht. Een van de afleveringen uit het tweede seizoen draagt de naam White Ballot. Die episode vertelt het verhaal van een corrupte sheriff en de vier kerels van het A-Team stellen er orde op zaken. White ballot betekent eigenlijk ‘blanco stembrief’ of ‘proteststem’. Hoewel niet al onze nummers protestliederen moeten zijn, vind je sowieso heel wat maatschappijkritiek in het iets zwaardere muziekgenre. White Ballot past dus wel bij het genre dat we brengen. Daarnaast bekt het ook gewoon goed, dat is altijd handig.”

– De band White Ballot bestaat uit Nele Knockaert (42) uit Gent aan de bas. Zij is politiecommissaris, getrouwd en mama van twee. Stefaan Lambert (54) uit Tielt zit aan de drums. Hij is eigenaar van vakantiedomein Les Moines in Porcheresse en heeft vijf kinderen. Stefaan is al 40 jaar actief als drummer en is bekend van bands als Man X, Chop Choy Shaggies, Blue Date, Les Daniels play Tom Waits. Voorts is er ook Dominique Segers (48) uit Tielt aan de gitaar. Dominique is projectmanager, gehuwd en vader van twee. Je kan hem kennen van de vroegere Tieltse bands De Flying Bierbakken en Cybercut. Als laatste is er nog Tom Vandekerkhove (41) uit Tielt, die de zanger is. Hij geeft les aan de freinetschool De Koorddanser in Meulebeke, is getrouwd en vader van drie. Je kan Tom zeker ook kennen van Tijuana Prison Band en Maïskie Molie.

– De grootste droom van White Ballot is optreden in een vrij grote zaal “die dan goed gevuld is met lichtjes beschonken liefhebbers van stevige muziek. En dan helemaal loss gehen! Dat wordt kicken!”

– Boekingsprijs op aanvraag. Je kan de band bereiken via hun Facebookpagina.

(Lien Depauw)