Wevelgemse zwemclub wil 600 kilometer zwemmen voor het goede doel

De Wevelgemse zwemclub zwemt dit jaar hun marathon ten voordele van PH, een ziekte waar ook Luna Messely (vooraan) aan lijdt. V.l.n.r. papa Roderik Messely en Curd Deschepper en Rik Slosse van de zwemclub. © SLW
Stefaan Lernout

Voor het tweede jaar op rij organiseert de Wevelgemse zwemclub een actie voor De Warmste Week. Dit jaar willen ze 600 kilometer zwemmen ten voordele van de zeldzame ziekte Pulmonale Hypertensie.

De zwemmarathon was een lange traditie bij de leden van de Wevelgemse zwemclub. Vorig jaar organiseerden ze die in het kader van De Warmste Week. De uitdaging was toen om 500 kilometer te zwemmen in vijf uur. Uiteindelijk zwommen bijna 150 zwemmers 550 kilometer in totaal, en kon de club 1.300 euro schenken aan vzw Tastoe.

“Dit jaar willen we nog beter doen”, zegt redder en jeugdtrainer Curd Deschepper. “We beogen om dit jaar 600 kilometer te zwemmen in vijf uur. De start wordt op zaterdag 30 november om 17 uur gegeven. Zowel geoefende als minder geoefende zwemmers kunnen deelnemen. Een deelnemer betaalt 6 euro en kan kiezen voor afstanden variërend van 100 tot 15.000 meter.”

PH

Dit jaar wordt geld ingezameld ten voordele van Pulmonale Hypertensie (PH), een aandoening waarbij de druk in de bloedvaten van de longen te hoog is. Meestal is dat een gevolg van een vernauwing van die bloedvaten. De ziekte is zeldzaam. In België hebben ongeveer 300 mensen de aandoening, ieder jaar komen er daar naar schatting een zestigtal bij. PH wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. De symptomen doen denken aan astma: snel ademen en hyperventilatie. Het proces is onomkeerbaar. Doordat er te weinig bloed door de longen gaat, komt er te weinig zuurstof in het bloed en ontstaan er problemen met het hart wat leidt tot hartfalen en hartritmestoornissen.

patiëntenvereniging

Een van de trouwe bezoekers van het zwembad, Luna Messely uit Lauwe, heeft deze ziekte. Er is nog steeds geen medicijn dat de ziekte kan genezen. Gelukkig is er de laatste jaren onderzoek verricht en kan men in veel gevallen PH stabiliseren. De opbrengst van de zwemmarathon gaat naar de vzw Pulmonale Hypertensie, een patiëntenvereniging die patiënten beter wil begeleiden, hen informatie verstrekken en hun belangen verdedigen tegenover verschillende instanties. De vzw brengt ook lotgenoten bij elkaar door activiteiten te organiseren waar mensen elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten.

Wie wil helpen de 600 kilometer vol te maken kan zich nog online inschrijven tot 17 november op https://swim4life.be. Achteraf is er voor elke deelnemer een braadworst voorzien. “Momenteel zijn er reeds 75 inschrijvingen, goed voor 445,2 kilometer”, zegt Curd Deschepper. “We kunnen alle extra meters dus goed gebruiken. Inschrijven de dag zelf kan ook, maar dan kan je enkel nog de beschikbare gaatjes opvullen.” (SLW)