Wevelgemse wielerliefhebbers organiseren feestweekend voor de fiets

MTB Osantus tekende een nieuw, nog mooier parcours uit voor de rit Wevelgem-Roubaix. Op de foto zie je het bestuur met v.l.n.r. Dirk Dejaeghere, voorzitter Godfried Holvoet, Mario Vandenberghe, Helmut Vangheluwe, Peter Vanhuysse en Kris Duhamel. (Foto SLW)
Stefaan Lernout

Mountain Bike Team Osantus organiseert op zaterdag 8 en zondag 9 september twee mooie ritten. De Gaston Rebry Mountainbikerit en de wegrit Wevelgem-Roubaix. Die laatste voor het eerst in eigen beheer. Beide ritten starten aan sporthal de Schelp en kunnen zowel op zaterdag als op zondag verreden worden.

De leden van MTB Team Osantus dragen de liefde voor het fietsen in het hart. Ze beperken zich niet tot de wekelijkse ritjes op zondagmorgen en de jaarlijkse familietocht, ze organiseren reeds jaren een mountainbiketocht en vanaf dit jaar ook een wegrit. Osantus pleit ook bij de overheid voor het behoud en de uitbreiding van onverharde wegen.

Feest voor de fiets

De laatste jaren zat het hen niet mee. Hun jaarlijkse MTB tocht viel verschillende keren letterlijk in het water, dus gingen ze op zoek naar een geschikter plaatsje op de kalender en naar nieuwe uitdagingen.

“We organiseerden al sinds de eerste editie de wegrit Wevelgem-Roubaix”, vertelt voorzitter Godfried Holvoet. “Dat deden we samen met WTC De Trappers uit Wevelgem en de Bondstrappers uit Gullegem. We hebben die twee clubs gevraagd of we de organisatie volledig mochten doen, wat ons zou toelaten om niet alleen die wegrit begin september te organiseren maar ook onze mountainbikerit in datzelfde weekend te plannen.” Gelukkig voor Osantus toonden de twee clubs zich akkoord en meteen is Wevelgem een feestweekend voor de fiets rijker.

De veldtoertocht Gaston Rebry organiseren ze voor de zesde keer. “De naam is niet toevallig gekozen”, legt Godfried uit. “Rebry moet zowat de Wevelgemse renner zijn met het mooiste palmares, met onder meer drie overwinningen in Paris-Roubaix. En daar maken we meteen de link met onze wegrit naar Roubaix. Over een vernieuwd parcours, een prachtig parcours durven we te stellen. Met alleen maar landelijke wegen, behalve het kort stuk in de agglomeratie Roubaix.”

De wegritten gaan via Dottenijs, Estaimpuis en Leers naar de piste van Roubaix. De 100 kilometer gaat via Lyz-Les-Lannoy, Néchin richting Mont-Saint-Aubert. Alle afstanden passeren de befaamde vélodrome en er is gelegenheid om de mythische douches te bezoeken waar ook Rebry zijn naamkaartje heeft hangen.

Onverharde wegen

Osantus – op zijn West-Vlaams uitgesproken en met de klemtoon op de eerste lettergreep – bewijst dat het als kleine club ook aantrekkelijke ritten kan aanbieden. Ze promoten bij de lokale overheid de aanleg en het onderhoud van onverharde wegen. Voor de mountainbikers maar evengoed voor de wandelaars en de fietsende jeugd.

“Wie goed met een fiets overweg kan die zal zich veiliger door het drukke verkeer verplaatsen, daarom willen we samen zoeken met de gemeente naar een onverhard en meer technisch parcours. Het kan de behendigheid van de jeugd maar ten goede komen”, besluit Godfried.

Zowel op zaterdag 8 als zondag 9 september kan je deelnemen aan de MTB rit en de wegrit. Voor de MTB zijn de afstanden 25, 45 of 65 kilometer. Inschrijven kan aan startplaats De Schelp vanaf 7 uur tot 13 uur. Daar start ook de wegrit met afstanden van 67, 80 en 100 kilometer, waarvoor je kan inschrijven tot 10 uur. Meer informatie vind je op hun facebookpagina: Gaston Rebry Veldtoertocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier