Wevelgemse dansclub The Bandit Fans dansen laatste linedance

Dansclub The Bandit Fans bedankte afscheidnemend danslerares Annie Kindt met een mooie boeket. © SLW
Stefaan Lernout

Toen danslerares Annie Kindt (78) noodgedwongen aankondigde niet langer les te kunnen geven, besloten Diego Vandermeiren en de rest van dansclub The Bandit Fans er een punt achter te zetten. De vriendengroep danste voor de laatste keer op In Dreams, hun lievelingsnummer.

Al vijftien jaar komen The Bandit Fans samen op maandag in café Cameo in de Menenstraat. Ze dansen op de muziek van Bandit en andere countryzangers zoals Roy Orbison. De shuffle, kick-ball change en vaudeville steps rijgen ze schijnbaar moeiteloos aaneen. De dansgroep dreef op het enthousiasme van velen maar toch vooral op dat van Diego Vandermeiren en Annie Kindt.

“Ik was een tijdlang bodyguard van Bandit”, vertelt Diego. “Meer dan vijftien jaar geleden begon mijn vader Marc met een dansclub die danste op nummers van de zanger. Dat was nog in Astoria in Lauwe. Toen mijn vader overleed, zette ik de dansclub verder als eerbetoon aan hem. We verhuisden naar Wevelgem, naar café Cameo en prijsden ons gelukkig dat we met Annie een nieuwe enthousiaste danslerares vonden.”

Eerst dansen, dan pas naar spoed

Annie Kindt begon pas op latere leeftijd met dansen, vooral country. “Diego vroeg me 15 jaar geleden om een paar maanden in te springen, de toenmalige lerares was tijdelijk afwezig. Uiteindelijk is het 15 jaar geworden”, lacht ze.

The Bandit Fans dansen dan wel linedance op countrymuziek, toch is het geen countryclub. Er komen geen cowboyhoeden of -laarzen aan te pas. Het is een groep vrienden die gewoon heel erg graag danst. “Daar zeg je het, we zijn geen dansclub maar een vriendenclub”, stelt Annie. “De groep is mijn leven, ik heb met mijn lessen nooit een frank verdiend, maar ik heb er zoveel plezier aan beleefd.”

Iets wat Diego enkel kan beamen: “Maandagavond was heilig, ik heb nooit een dansavond gemist. Op een dag had ik geweldige pijn, ik moest naar het ziekenhuis voor mijn appendicitis. Toch ben ik pas naar spoed gereden na afloop van de dansles!”

Onafscheidelijk

En toen was er corona. Geen dans, geen bijeenkomsten, en ook Annie werd een jaartje ouder. “Plots was het over. Hoe graag ik het ook zou willen, dansen lukt mij niet meer”, vertelt Annie met zichtbare spijt in de ogen. “Zonder haar begeleiding zagen we het niet meer zitten”, aldus Diego. “We hebben al die jaren samen voortgedaan, we zullen nu samen ook stoppen. Bijgevolg is de eerste bijeenkomst van The Bandit Fans na corona meteen de laatste van de groep. Niet om te dansen, maar wel om nog eens samen te zijn bij een hapje en een drankje.”

En toch sprong het gezelschap nog eenmaal de dansvloer op. Voor een linedance op het eerste nummer dat Annie hen zovele jaren geleden aanleerde: ‘In dreams’ van Bandit, meteen ook het lievelingsnummer van de groep.

En nu? “Nu gaan we elkaar nog wel blijven zien. Ik ga vaak langs bij Annie en zal dat in de toekomst blijven doen”, besluit Diego. “We zijn onafscheidelijk, vrienden voor het leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier