Wevelgemse acties leveren meer dan 120.000 euro op voor De Warmste Week

70 verenigingen vroegen de Wevelgemse subsidie aan, maar er zijn wellicht heel wat meer acties opgezet geweest in de gemeente. © SLW
Stefaan Lernout

Een gratis boottocht van Wevelgem naar Kortrijk, de organisatie van de warmste fietstocht en 125 euro voor iedere Wevelgemse vereniging die een goed doel registreerde bij De Warmste Week. De gemeente Wevelgem spaarde kosten noch moeite om de Wevelgemnaar te mobiliseren. Uitzonderlijk veel inwoners en verenigingen gingen dan ook in op de uitnodiging, goed voor een bedrag van ruim 120.000 euro.

De gemeente Wevelgem steunde volop de Wevelgemse initiatieven afgelopen week. De Warmste Week streek neer in Kortrijk, wat vele Wevelgemse verenigingen en vriendengroepen ertoe aanzette om een actie te organiseren. Daarin werden ze aangemoedigd en ondersteund door het gemeentebestuur. Iedere geregistreerde organisatie kreeg een subsidie van 125 euro, een flink duwtje in de rug.

“In totaal vroegen en kregen 70 verenigingen en acties de extra subsidie voor een totaal van 8.500 euro”, zegt Sanne Loncke van de dienst Vrije Tijd. “Hoeveel die 68 verenigingen samen schonken is nog niet duidelijk, ik ben nog bezig met gegevens te sprokkelen. Twintig van de 70 geregistreerde acties hebben al doorgegeven hoeveel ze bijeengebracht hebben, daar zitten we al aan 54.000 euro maar van 48 verenigingen hoorden we nog niets. Toch schatten we boven de 120.000 euro uit te komen.”

FC Gullegem

Een heel aantal organisaties lieten zich opmerken en mochten hun verhaal brengen op het grote podium. Zo wandelden en liepen de spelers van FC Gullegem naar het Nelson Mandelaplein waar ze op wel heel emotionele wijze verwelkomd werden door een overvol plein. Een van hun spelers, Emiel Degrande, stierf in september aan een hartfalen op dertienjarige leeftijd. Hun actie was ten voordele van vzw Hartenkinderen.

Een andere Gullegemnaar die opvallend in het nieuws kwam, was Tom Vanheule. Niet alleen omdat hij met zijn actie ‘Tom vlamt erdoor’ zomaar eventjes 17.091 schonk aan de vriendenkring van het Brandwondencentrum UZ Gent. Maar ook omdat het nummer dat hij aanvroeg, ‘Een Ster’ van Stan van Samang, door de zanger live werd gebracht.

Carnavalsgroep De Moatn organiseerde een kaas- en wijnavond ten voordele van vzw Zonnebloem, een centrum voor jongeren met een meervoudige beperking in Heule. Hun avond en wedstrijd bracht 3.023 euro op.

Een 150-tal fietsers reed zondag in groep richting De Warmste Week in Kortrijk.
Een 150-tal fietsers reed zondag in groep richting De Warmste Week in Kortrijk.© SLW

Andere moaten, uit deelgemeente Wevelgem, zijn de vrienden van Moategem. De vrienden organiseerden een Afterwork for Life en een snoepjesverkoop. Ze brachten meer dan 12.000 euro naar Kortrijk en een bord met ‘Moategem’ op dat gedurende de vijf resterende dagen het podium sierde.

Music for Nicolas

De KSA-vrienden van Nicolas Rogier die in februari omkwam bij een verkeersongeluk, organiseerden ‘music for Nicolas’. Ze nodigden de bezoekers onder meer uit om het ‘om ter meest hamburgers eten’ record van Nicolas te verbreken. Dat bracht 3.840 euro op voor ‘Missing you’. Een organisatie die zich inzet voor jongeren die iemand belangrijk verloren zijn. Ook Wevelgemse bedrijven spanden zich in. Jolipa organiseerde een J-Line Run met afterparty waardoor ze 6.300 euro konden schenken aan vzw De Kade, een organisatie die nieuwe technologieën ontwikkelt voor slechtzienden. Een delegatie fietste mee op zondagnamiddag met de Warmste Fietstocht.

Niettegenstaande het slechte weer trokken een 150-tal fietsers in groep richting Kortrijk. Het gezelschap fietste langs de Leie waar ze onderweg de Warmste Boot ontmoetten die gedurende vier dagen op en af voer naar Kortrijk. Nog een initiatief van de gemeente Wevelgem dat zich van zijn allerwarmste kant liet zien.