Wevelgemse 11.11.11 verkoopt dit keer lokale producten voor actie

Het 11-11-11 comité Wevelgem zoekt in coronatijden steun door de verkoop van voedselpakketten. We zien van links naar rechts op de foto leden van het comité en deelnemende handelaars met v.l.n.r.: Thijs Hauspie met Noah, Julie Deck, Ilse Vercauttere, Bernadette Lagae, Ann Verbrugghe met pakket, Marc Devaere, Elke Loncke van illustration Lizzie Lemon, , Caroline Derweduwen, Nele Mispelaere en Jos Deleu. © WO
Stefaan Lernout

Dit jaar voert 11.11.11 campagne voor Changemakers, mensen die zich in hun land inspannen voor een betere toekomst. Neem nu Lucie in Senegal die samen met andere vrouwen de plaatselijke voedselonzekerheid aanpakt. Onder de slogan ‘Lokaal*Globaal één solidair verhaal’ verkoopt de Wevelgemse afdeling pakketten vol lekkers afkomstig van lokale producenten.

“We spraken enkele plaatselijke handelaars en organisaties aan met het doel een divers pakket samen te stellen dat we aan de man kunnen brengen”, zegt Jos Deleu. “Door te werken met lokale handelaars leggen we de link met enkele changemakers die in het zuiden een lokale productie opzetten voor eigen gebruik en verkoop in de buurt. Een voorbeeld daarvan is Lucie in Senegal. Lucie deelt samen met 45 vrouwen 3,5 hectare grond. Door samen te werken bieden ze een antwoord op de grote voedselonzekerheid in hun regio. De leden worden ook gealfabetiseerd zodat ze meer kunnen doen. Hun project is een antwoord op voedselonzekerheid en draagt bij tot vrouwenemancipatie.”

Lokaal lekkers

Het pakket dat de Wevelgemse 11.11.11 afdeling verkoopt bevat acht producten die lokaal geproduceerd worden. Twee daarvan komen van organisaties die hulp bieden aan mensen met een beperking. De ambachtelijke confituur van Mariënstede uit Dadizele wordt door de bewoners gemaakt in een van hun ateliers. Van De Branding uit Heule vind je in het pakket een kaarsje dat wordt gemaakt in het decoratie atelier.

“Verder zijn er ook enkele Wevelgemse producten”, vervolgt Nele Mispelaere. “Een potje honing van Honeybeez imkerij. Peren, appelen en wortels van de Meerlandhoeve, natuur- en fruityoghurt van zuivelboerderij ‘t Gaverhof, een flesje tripelbier van OX Brewery, melkchocolade van Oxfam Wereldwinkel en een verjaardagskaart van Lemon Lizzie. Dat is het pseudoniem van illustratrice Ellen Loncke. Wie een pakket koopt, maakt bovendien kans een fiets te winnen ter waarde van 500 euro. Die fiets kopen we aan bij de plaatselijke handelaar Fietsservice Axel.”

Het pakket met lokale producten kost 20 euro en kan je bestellen tot 15 november. Je vindt het bestelformulier online via de Facebookpagina ‘Elfelfelf Wevelgem’. De pakketten worden aan huis geleverd op zaterdag 21 november.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.