Wevelgems zwembad hele zomer open

Tim Lobeau en Olivier Sabbe kunnen deze zomer gewoon in hun vertrouwde zwembad trainen. © SLW
Stefaan Lernout

Met de hulp van de stad Wervik kan het zwembad in de Vanackerestraat de hele zomer openblijven. Een mooie verrassing voor de inwoners. Wie wil zwemmen, moet wel vooraf inschrijven. Tijdens die extra weken sluit het zwembad om 18.30 uur, en dat is dan weer minder goed nieuws voor zwemclub De Dolfijnen.

Het leek een triest einde te worden voor het Wevelgemse zwembad dat volgend jaar plaats moet ruimen voor de gloednieuwe Zwemkom in de Menenstraat. Bijna vier maanden dicht door corona, dan plots toch drie weken open om dan weer in zomerreces te gaan.

“Het is inderdaad een traditie dat ons zwembad gedurende drie weken sluit in de zomer”, zegt schepen Geert Breughe (CD&V). “Dat was ook het plan, want onze redders – een knelpuntenberoep trouwens – en ander personeel hebben recht op hun jaarlijkse vakantie. We maken van die vakantieperiode ook gebruik om de jaarlijkse onderhoudswerken uit te voeren. De omstandigheden laten echter toe dat we dit jaar ons zwembad kunnen openstellen tijdens de vakantie.”

Die omstandigheden zijn, hoe kan het ook anders, de gevolgen van de coronacrisis. De zwemsport heeft lang op zijn honger moeten zitten; zwembaden mochten pas terug open vanaf 1 juli. Tijdens de sluiting werden de onderhoudswerken al uitgevoerd, maar daarmee was het probleem van het personeel niet opgelost.

Ontgoochelde Dolfijnen

“Een meevaller, als je het zo mag noemen, is dat het zwembad van Wervik gesloten blijft tot september door infrastructuurredenen”, zegt schepen Breughe. “De Wervikse redders, die gedurende die periode dus tijdelijk zonder werk komen te zitten, nemen plaats op de reddersstoel in Wevelgem.”

Een opluchting voor de vele bezoekers van het Wevelgemse zwembad. Ook voor de leden van zwemclub De Dolfijnen. Bestuurslid Rik Slosse reageert met gemengde gevoelens. “Het is een goede zaak dat het zwembad gedurende die drie weken open is, maar helaas starten onze trainingen om 18.30 uur. Blijkbaar kan niemand later blijven om af te sluiten. Dus moeten we waar mogelijk overdag komen trainen”, aldus Rik Slosse.

Zwemsessies

Schepen van Sport Geert Breughe (CD&V) begrijpt de ontgoocheling, maar wijst erop dat deze oplossing nog altijd beter is dan wat voorheen mogelijk was. “We moeten extra poetspersoneel inzetten, cabines en douches moeten voortdurend ontsmet worden. Permanent staat een persoon aan het onthaal om de temperatuur te meten.”

“De zwembeurten verlopen in sessies van anderhalf uur. Om die tijd dient alles te worden gepoetst. Ik ben dan ook wat ongelukkig met deze reactie, want we hebben alles in het werk gesteld om zwemmen tijdens de hele zomer mogelijk te maken. De Dolfijnen kunnen trouwens net als de andere zwemmers reserveren tijdens de publieke uren.”

“Dat kunnen we inderdaad”, knikt Rik Slosse. “Maar stel dat we een baan bemachtigen in de loop van een namiddag, dan kunnen maximaal zes personen er trainen, dat is een beperking. En loont het dan de moeite om een trainer aan te stellen? We hadden gehoopt om toch drie maanden trainingsachterstand wat te kunnen ophalen.”

Reserveren

Dat beamen ook Tim Lobeau en Oliver Sabbe van de Dolfijnen die afgelopen dinsdagavond de volledige watermassa voor zich alleen hadden. Zij juichen het toch toe dat het zwembad open blijft. “Dan hoef ik niet naar Kortrijk te gaan zwemmen”, zegt Olivier. “En ik niet langer in het kanaal”, lacht triatleet Tim.

Wie nog eens van een plons in het oude zwembad wil genieten vóór het definitief sluit in februari volgend jaar, zal moeten reserveren. Dat kan via www.wevelgem.be/webshop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier