Wevelgems zanger Wannes Cappelle brengt nieuw Vlaams volkslied in CC De Grote Post in Oostende

30 mensen uit diverse kringen uit Oostende en omstreken brachten een nieuwe officiële volksdans in CC De Grote Post.
Redactie KW

In Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende werd een nieuw Vlaams volkslied opgevoerd. De Wevelgemse zanger, muzikant en acteur Wannes Cappelle schreef de tekst en bracht die met verve voor het publiek in de lokettenzaal.

Het volkslied werd gecomponeerd door Collectief Pascal Gomez en brengt zo de compositie naar de 21ste eeuw. Bij het volkslied hoort uiteraard ook een volksdans, die gecreëerd werd door choreografen Darryl E. Woods en Lisi Estaras.

In eerste instantie zou het Oostendse Vissersplein als decor dienen om voor de eerste keer het nieuwe Vlaamse volkslied op te voeren, maar door de barre weersomstandigheden werd de locatie gewijzigd naar De Grote Post. Niettemin kwamen toch heel wat nieuwsgierigen opdagen. De voorstelling werd vier keer herhaald.

https://www.youtube.com/watch?v=oSFhVgkdJ5U

Wannes Capelle schreef de tekst voor het nieuwe volkslied en bracht het met verve. De dans werd opgevoerd door lokale mensen uit diverse kringen. Telma Lannoo maakte speciaal voor het volkslied nieuwe vlaggen voor Vlaanderen. “Er kan ons weinig temmen behalve het Oostendse weer”, lacht Liv Laveyne van CC De Grote Post. “Er werd acht beaufort uitgegeven en dat was net iets te gevaarlijk om onze opvoering buiten te brengen, zowel voor het publiek als voor de participanten. Het nieuwe Vlaamse volkslied met de daarbij horende dans kadert eigenlijk in de Dag van de Dans’. We hebben een tijdje geleden al een brede oproep verspreid in Oostende en zelfs daarbuiten. Daar kregen we heel wat reactie op. We zijn met zo’n 30 participanten die uit Oostende en omstreken komen. Een heel diverse groep die mee doet. Zowel jong, oud, mensen met een mentale beperking, enz.”

Gedurende drie maanden hertaalde het duo, Darryl E. Woods en Lisi Estaras, samen met die diverse groep uit Oostende en omstreken hun Vlaamse Leeuw naar het nu. De Leeuw kreeg een nieuw pak op maat van de huidige samenleving waar culturele identiteit niet uniform is, maar pluriform.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier