Wevelgemnaars wekken de Golem tot leven in ‘t Park

Marc Doornaert en Brecht Carton bouwen sinds woensdag aan de Golem van Wevelgem. (foto's CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Wie denk aan kunst, denkt vaak meteen aan schilderijen of beeldhouwwerken. Zaken die in een exporuimte, door de kunstenaar, tentoon worden gesteld. Voorzien van een tegendraadse toets bewijzen de leden van SYL Wevelgem dat het ook anders kan. Dit weekend komt de Golem van Wevelgem tot leven!

De inwoners van Wevelgem en de bezoekers van het Bockor Rock festival hoeven niet meteen te vrezen, de Golem (een figuur uit de joodse folklore, red. ) zal niet tot leven komen om er dood en verderf te zaaien. “Eigenlijk moet je daar helemaal geen bijzondere verklaring achter zoeken” volgens Brecht Carton (39). De Wevelgemse kunstenaar maakt, samen met Marc Doornaert (65) deel uit van het SYL (Support Your Locals) kunstcollectief.

Iets zotter dan zot

“We kregen de vraag van de mensen van Bockor Rock of we niet iets speciaals konden organiseren tijdens het festival. We staken de koppen samen en hadden iets van ‘een expo, dat hebben we ondertussen al allemaal gezien’. We wilden uitpakken met iets zot, iets zotter dan zot en dus besloten we om in het park van Wevelgem een enorme Golem uit hout te bouwen”.

De mensen van SYL gaan alvast voor een blijvende indruk. “We schatten dat het kunstwerk zo’n 4 meter hoog gaat zijn, maar het kan ook meer zijn. Uiteindelijk gaan we wel zien waar we uitkomen.” Volgens Marc gaat het vooral om de samenhorigheid die hiermee gecreëerd zal worden.

“Voor het bouwen van de Golem hadden we nood aan hout. We maakten een snelle schets van hoe we het ongeveer zagen en gooiden een bericht op facebook. De zoektocht naar niet alleen hout maar ook helpende handen werd in werking gezet. Kunst is iets wat mensen moet samenbrengen, het is meer dan alleen maar kijken naar iets. Met de bouw van de Golem proberen we dan ook iedereen te stimuleren om deel te nemen aan het bouwen ervan. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je al dan niet hebt, er is professionele begeleiding zodat elk zijn steentje kan bijdragen.”

Een groot kunstwerk, volledig uit hout gemaakt, roept meteen ook een andere vraag op: wat nadien?

“We hadden ondertussen al contact met het gemeentebestuur met de vraag of we de Golem nadien konden laten staan” vult Brecht aan. “Dat kon helaas niet, een combinatie van technische situaties en de veiligheid nadien. Het idee werd geopperd om de Golem mobiel te maken, zodat de gemeente die kon verplaatsen maar al snel werd duidelijk dat dit niet haalbaar was. Uiteindelijk werd ons door de firma Geldhof een container aangeboden. Na het evenement wordt de Golem afgebroken en in zijn totaliteit gerecycleerd. Het bouwmateriaal krijgt een nieuwe bestemming en we laten het park kraaknet achter.”

Wie zelf zijn schouders onder het project wil zetten, kan hiervoor in het park van Wevelgem terecht.

Start van Bockor Rock

“Officieel start de bouw van de Golem samen met de start van Bockor Rock, op vrijdag 23 augustus”, sluit Marc af. “Om het geheel wat vlotter te laten verlopen startten wij al op woensdag 21 augustus. We hebben heel wat hout kunnen verzamelen, dit moet nog gesorteerd worden en ook hiervoor zijn helpende handen welkom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier