Wevelgem: “Ik train altijd met een doel voor ogen”

Krak Lies Deruddere wordt omringd door de vertegenwoordigers van de Leie Marathon, met name Davy Stieperaere, Kris Maelbraecke, Steven Warlop, Heleen Samyn, Geert Deruddere, Filiep Vanthourout en Timon Dejonghe. (Foto WO)
Stefaan Lernout

Lies Deruddere is niet alleen een uitmuntende hardloopster, haar passie voor de loopsport stimuleerde haar ook om zich volop in te zetten voor de Leiemarathon. Met meer dan 2.000 deelnemers aan de verschillende wedstrijden, waaronder het Belgisch kampioenschap halve marathon, was dit een van de opmerkelijkste evenementen van 2017.

Zowat 60 km trainen en vaak twee keer per week deelnemen aan een wedstrijd. Het is duidelijk dat hardlopen prominent aanwezig is in het leven van Lies en haar familie. In al die jaren behaalde ze ontelbare podiumplaatsen. Vorig jaar werd ze tweede in de totaalstand van het kustcriterium, een regelmatigheidswedstrijd over tien km strandlopen.

Tot haar zestiende was ze vooral geboeid door volksdansen. “Hardlopen stond wel centraal in ons gezin, mijn pa Geert was een meer dan verdienstelijke loper, hij werd in 1985 zelfs vicekampioen van België cross. Nog altijd is hij Belgisch recordhouder op de 25 kilometer. We zagen een groot stuk van Europa, want pa liep veel grote wedstrijden. Ik heb vele uren slapend en studerend doorgebracht in de auto.”

Pas op latere leeftijd begon Lies te lopen. “Ik werd wat molliger, dat was de leeftijd zeker, waarop mijn vader mij aanmoedigde om deel te nemen aan start to run. Het lopen ging almaar beter en terwijl de meeste leeftijdsgenoten andere interesses kregen, begon ik open te bloeien. Wanneer ik train moet ik een doel hebben. Een maand opbouwen om dan te pieken in één wedstrijd is niet aan mij besteed. Ik zie graag af.”

Haar ervaring en kennis van het loopwereldje zorgden ervoor dat Lies toetrad tot het bestuur van vzw de Leiemarathon, waar ze ondertussen secretaris is. “Ik zet me onder meer in voor de organisatie van de 5 en 10 km, het bezoeken van sponsors en bespreken van de contracten. Ik probeer ook wat grote namen naar hier te halen en zie erop toe dat de toppers in de watten worden gelegd. Andere bestuursleden zoals Timon, Steven en Filiep focussen zich meer op de omkadering voor de recreatieve lopers. Ik ben echt trots dat we het BK hebben kunnen organiseren, en de professionele manier waarop dit gebeurd is. Wie weet krijgen we binnen twee jaar weer de organisatie toegewezen. We hebben een gemotiveerd bestuur die de lat telkens wat hoger legt.”

In augustus organiseert Lies samen met man Davy en pa Geert de Wembleyloop in Heule. “De vorige organisatoren hebben afgehaakt, het is een wedstrijd met een mooie traditie, die willen we niet verloren laten gaan”, zegt Lies. De namiddag van dit interview betwistte ze de nieuwjaarscorrida in Lombardsijde. Wat er op het menu stond ? “Pannenkoeken met bruine suiker, zoals altijd voor een wedstrijd”, lacht Lies.

“Voor een wedstrijd eet ik pannenkoeken met bruine suiker”

“Door beschuiten te eten ga je niet rapper lopen”

Je woont sinds je geboorte in Wevelgem, je voelt je hier blijkbaar thuis?

“Ik werk zelfs bij de gemeente, Ik heb nooit de behoefte gehad om elders te wonen. We hebben hier alles bij de hand. Door deel te nemen aan loopwedstrijden kom ik overal en vaak maak ik mij de bedenking dat het goed wonen is in Wevelgem. “

“Bovendien heb ik een bijzondere goede band met mijn ouders. Als ik me aan iets of iemand hecht, heb ik het ook moeilijk om dat in de steek te laten.”

Almaar meer mensen gaan lopen, zorgt dat ook voor meer concurrentie?

“Het klopt dat je heel wat meer lopers op straat ziet dan vroeger. Deze nemen ook wel eens deel aan loopwedstrijden, maar vroeger was het toch veel competitiever, er was meer concurrentie. Nu zie je meestal dezelfde gezichten aan de start. Dat betekent niet dat we goede vriendinnen zijn, we blijven concurrenten. De meeste mensen, die nu beginnen te lopen, doen dat meer ‘voor de fun’.”

Een hap te veel kan de prestaties beïnvloeden?

“Ik let wel wat op, maar ik drink al eens een glaasje, en een frietje gaat er ook wel in. Lopen blijft een hobby, ik verdien er niets mee en door alleen maar beschuiten te eten ga je echt geen twee minuten harder lopen op vijf kilometer.”

“Voor een wedstrijd eet ik pannenkoeken met bruine suiker, eerder toevallig ontdekte ik dat dit voor mij werkt. Het geeft energie en het is mooi meegenomen dat het ook heel lekker is.”

“In het voorjaar heb ik wel een aantal belangrijke wedstrijden. Dan doe ik niet zot en verzorg mijn slaap. In juni trekken we ieder jaar naar Tenerife, dan loop ik tien dagen lang niet. We laten ons wat gaan, en dan is het wel even vloeken als de eerste zandcross eraan komt.”

Bio Lies Deruddere

Privé

Lies woont al sinds haar geboorte op 28 juni 1986 in Wevelgem, ze is de enige dochter van Geert Deruddere en Carine Desmet. Davy Stieperaere, zelf een uitstekende hardloper, is haar partner. Sinds kort huppelt ook Pluisje, een mini-maltezer, rond in de Artoisstraat.

Loopbaan

Na de opleiding Public Relations en Onthaal bij Syntra West Brugge ging ze aan de slag bij de Gemeente Wevelgem waar ze, na een tussenstop bij Inagro Beitem, opnieuw aan het werk is bij de dienst burgerzaken.

Vrije tijd

Lies is ‘een veelloper’, zegt ze zelf. In 2017 nam ze deel aan 75 wedstrijden. Daarnaast trekt ze er regelmatig op uit met de koersfiets.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak