Westvleterse Wendy is gastactrice in ‘Het Geiteneiland’

Wendy Thibaut met haar hond Bo. © RVL
Redactie KW

Toneelvereniging In Deugd en Vreugd brengt dit voorjaar het toneelstuk ‘Het Geiteneiland’ van de Italiaanse auteur Ugo Betti, in een regie van Piet Lesage. Wendy Thibaut uit Westvleteren treedt aan als gastactrice.

In ‘Het Geiteneiland’ maken we kennis met drie vrouwen op een zuiders eilandje ver van de bewoonde wereld, in een afgelegen vervallen boerderij: een moeder, haar dochter en haar schoonzus. Ze houden er geiten. Hun eentonig leventje wordt grondig door elkaar geschud met de komst van een vreemde man. Hij heeft een boodschap voor de vrouw: hij komt de plaats van haar overleden man innemen. Zijn aanwezigheid zorgt voor heel wat opschudding en spanningen tussen de drie vrouwen. Wat al langer sluimerde, komt nu bovendrijven.

Nooit toneelschool gevolgd

Wendy Thibaut (30) is een van de vijf acteurs die op de planken staat. “Ik woon in Westvleteren en geef les in De Keiwijzer in Poperinge (godsdienst en maatschappelijke vorming in de 1ste graad, red.). Mijn hobby’s zijn dansen en toneel spelen”, vertelt Wendy. “Mijn vaste toneelkring is de Langhoirs Victorinen in Poperinge, maar ik speel heel graag toneel waardoor ik als ik tijd vind – ook opensta om bij andere toneelkringen te spelen. In Brielen en Vlamertinge kwam ik telkens terecht via Piet Lesage die me vroeg om daar een rol te spelen. Ik heb dus ondertussen al in enkele regies van Piet gespeeld.”

“Ik hebnooit toneelschool gevolgd, maar ik doe het gewoon echt graag. Ik leef daar echt van op en ben elke keer opnieuw benieuwd in welke rol ik me mag inleven.”

Leven krijgt een nieuwe wending

“In ‘Het Geiteneiland’ kreeg ik de rol van Agatha”, vervolgt Wendy. “We zijn met vijf spelers en van die vijf is zij wel de bazin in huis. Agatha heeft altijd alles onder controle en heeft vaak een stoïcijnse houding. Zij woont samen op het Geiteneiland met haar schoonzuster en dochter en samen leven zij – zoals de titel het al zegt – van het hoeden van geiten. Enkele maanden geleden overleed haar man Enrico, die trouwens al jaren voordien van het toneel verdwenen was en Agatha eigenlijk altijd alleen heeft gelaten. Enrico kwam in de gevangenis terecht en ontmoette daar Angelo die tot de dood van Enrico bij hem bleef. Op een dag komt Angelo toe op het eiland met een wel heel speciale boodschap, namelijk dat hij de plaats van Enrico moet komen innemen. Op die manier krijgt ons leven een heel nieuwe wending, want wij hadden al een eeuwigheid geen man meer in huis. Wat de bedoelingen van Angelo zijn, is nog maar de vraag. Is hij geïnteresseerd in mij? Of in mijn schoonzuster? Of wil hij liever een jong veulen, zoals mijn dochter?”

Uit 1946 maar toch hedendaags

“Het mag dan wel een toneelstuk zijn van 1946, het blijft een hedendaags verhaal. Het wordt een psychodrama waarin de toeschouwer meegezogen wordt in een verhaal van liefde, relaties, goed en fout en het neemt hen mee in tal van onvoorspelbare wendingen. Het is geen komedie, maar de onnozelheid ervan inzien en daar om lachen, is natuurlijk wel een mogelijkheid”, besluit Wendy Thibaut.

De acteurs zijn Julie Podevyn, Wendy Thibaut, Heidi Dewickere, Pieter Clauw en Roger Liefhooghe. Voorstellingen op vrijdag 14, zondag 16, maandag 17, woensdag 19, vrijdag 21 en zaterdag 22 februari in het OC Vlamertinge, telkens om 20 uur, behalve op zondag om 16 uur. Tickets kosten 9 euro. Reserveren kan via www.indeugdenvreugd.be, info@indeugdenvreugd.be en 057 21 53 18. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier