https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Westvleterse basisschool De Akker start met nieuw project: het (R)Akkerbos

Kim Vandenbroucke, Geert Sampers, Jennifer Buyck, Anja Gheldof, Mieke Goethals en Jeroen Morlion. © RVL
Redactie KW

Basisschool De Akker op de Paterhoek Sint-Sixtus startte met een nieuw project in samenwerking met de abdij en het Regionaal Landschap. Ze krijgen een groot stuk grond van iets meer dan 1 hectare ter beschikking. Daar komt een boomgaard, een voedsel- en speelbos en een moestuin.

“Een vijftal jaar geleden overleed Clara, de buurvrouw van onze school. Haar huis werd afgebroken en de broeders van de abdij kozen voor onze school en het Regionaal Landschap West-Vlaanderen voor een samenwerkingsproject”, zegt Mieke Goethals, directrice van de school.

Geëngageerde ouders

Op de vrijgekomen plaats komt het (R)Akkerbos. Er staan reeds prachtige, volgroeide fruit en- loofbomen op. Bij die boomgaard komen nu nog een voedsel- en speelbos en een moestuin. Landschapsarchitect Geert Bossaert zorgt voor de planning. Niet alleen de leerlingen werken mee aan dit project, ook enkele ouders engageerden zich. Dat zijn Jeroen Morlion, Anja Gheldof, Jennifer Buyck, Geert Sampers, Lander Coudron en Kim Vandenbroucke.

“Dit schooljaar is ons jaarthema Wat te doen in het groen. In de maand september gaan we vooral sporten in het groen. Dit project past dus perfect in het plaatje. Het wordt een plek om te ravotten, te ontdekken, te leren en te proeven”, zegt Mieke Goethals nog.

Workshops

“Op aanvraag zullen we het geheel ook openstellen voor kinderen van buiten onze school: kinderen van andere scholen en uit de buurt, jeugdbewegingen, kampen, spelnamiddagen, enzovoort. Voor volwassenen kunnen er workshops georganiseerd worden zoals snoeicursussen, confituur maken, appel- en andere sappen persen, ontdekking van de poel en dergelijke meer”, aldus nog de directrice van de school, die wordt gehuurd in erfpacht van de paters.

De school heeft een afdeling voor peuters en kleuters, en zes leerjaren in het lager onderwijs. Samen goed voor 96 leerlingen. Er is voor- en naschoolse opvang, van 7 uur tot 18.30 uur.

Om het project op te starten wordt gewerkt met crowdfunding. Via dat systeem kan men een stukje groen sponsoren. Zo help je wat meer natuur realiseren. Voor een kleine struik betaalt men 10 euro, voor een grote struik 20 euro, voor een laagstammige boom 45 euro en voor een hoogstammige boom 120 euro. Het rekeningnummer wordt eerstdaags gepubliceerd op de website van de school:

deakker.weebly.com

Sportieve uitdaging

Iedere leerling werd uitgedaagd om in september ook thuis te sporten in het groen. Daarvan moesten ze een foto nemen en die bezorgen op school. (Andres Hollebeke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.